Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki z pieprzem cytrynowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1599319" data-attributes="member: 692"><p>Składniki:</p><p></p><p> </p><p>1/2kg maki</p><p>200g cukru </p><p>125g miodu</p><p>50ml oliwy </p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej</p><p></p><p>2 łyżeczki pieprzu cytrynowego ( użyłam Kamisa)</p><p>2 kopiate łyżeczki drobno zmielonej kawy</p><p>25ml wódki</p><p>100 ml zimnej wody</p><p></p><p> </p><p></p><p>Z 50g cukru uprażyć karmel i gdy jest jeszcze wrzący dodać oliwę i miód, energicznie mieszając, zalać 100ml zimnej wody, dobrze wymieszać, dodać wódkę i pozostały cukier oraz pieprz cytrynowy i kawę. Mąkę wymieszać z sodą i wsypywać stopniowo do nieco przestudzonej masy z karmelem. Zagnieść ciasto (powinno być miękkie, ale nie klejące się) i odstawić w chłodne miejsce na najmniej 24 godziny. Wałkować po uważaniu, pierniczki dość mocno rosną, ale zachowują kształt Piec na złoto w 175st.C około 10 - 12 minut. </p><p></p><p>Ja nie lukrowałam, tylko pomalowałam przed pieczeniem mlekiem skondensowanym niesłodzonym.</p><p>Smaku nabierają dopiero po 3 dniach najwcześniej ( oczywiście przechowywane w puszce).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1599319, member: 692"] Składniki: 1/2kg maki 200g cukru 125g miodu 50ml oliwy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego ( użyłam Kamisa) 2 kopiate łyżeczki drobno zmielonej kawy 25ml wódki 100 ml zimnej wody Z 50g cukru uprażyć karmel i gdy jest jeszcze wrzący dodać oliwę i miód, energicznie mieszając, zalać 100ml zimnej wody, dobrze wymieszać, dodać wódkę i pozostały cukier oraz pieprz cytrynowy i kawę. Mąkę wymieszać z sodą i wsypywać stopniowo do nieco przestudzonej masy z karmelem. Zagnieść ciasto (powinno być miękkie, ale nie klejące się) i odstawić w chłodne miejsce na najmniej 24 godziny. Wałkować po uważaniu, pierniczki dość mocno rosną, ale zachowują kształt Piec na złoto w 175st.C około 10 - 12 minut. Ja nie lukrowałam, tylko pomalowałam przed pieczeniem mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Smaku nabierają dopiero po 3 dniach najwcześniej ( oczywiście przechowywane w puszce). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki z pieprzem cytrynowym
Top
Bottom