Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ania D." data-source="post: 769901" data-attributes="member: 1080"><p><u><strong>Pierniczki</strong></u></p><p></p><p>3 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej</p><p>1 szklanka miodu</p><p>1/2 szklanki oleju</p><p>1/2 szklanki wody</p><p>1 łyżeczka sody</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 czubata łyżka cynamonu</p><p>1 czubata łyżeczka zmielonego kardamonu</p><p>1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego</p><p>1/2 łyżeczki ziaren kolendry</p><p>1/2 łyżeczki zmielonego imbiru</p><p>1 płaska łyżeczka całych goździków</p><p>1 czubata łyżka karobu (niekoniecznie)</p><p></p><p>Włożyć do młynka lub blendera wszystkie przyprawy i je zemleć. Włożyć do garnka miód, olej, wodę, zagotować. Dodać zmielone przyprawy, karob, wymieszać, dodać sodę i proszek. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać drewanianą łyzką. Odstawić do wystudzenia, zimne przykryć i schować do lodówki do następnego dnia. Wałkować cienkie placki (na ok. 2 mm), wykrawać foremką lub szklanką. Układać na wysmarowanej olejem blaszce. Piec ok. 7-10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Cieńsze pierniczki pieką się szybciej, grube trochę wolniej. Jeśli zależy nam na puchatych pierniczkach, to wyjmujemy je z piekarnika gdy lekko się zrumienią od spodu, zostawione dłużej będą twardsze. Zostawiamy je przez chwilę na gorącej blaszce, po kilku minutach zdejmujemy.</p><p>Robiłam już trzy razy te pierniczki. Ciasto robi się błyskawicznie, piecze się też b. szybko. u mnie znikły w ciągu kilku godzin.</p><p>Jeśli dajemy inną mąkę (np. grahama), to trzeba jej dać troszkę więcej (ze dwie łyżki). Ciasto po zrobieniu jest luźne i takie powinno być, zostawione na noc gęstnieje.</p><p>Jeśli nie możemy robić sami przypraw, to polecam gotową mieszankę Kotanyi. Inne zawierają mąkę i cukier i nie mają takiego aromatu.</p><p>Ja dodaję proszek do pieczenia kupowany w zdrowej żywności, bez dodatku glinu.</p><p></p><p>Pierniczki są bardzo smaczne i mocno korzenne, zachęcam do spróbowania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ania D., post: 769901, member: 1080"] [U][B]Pierniczki[/B][/U] 3 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka miodu 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżeczka zmielonego kardamonu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1 płaska łyżeczka całych goździków 1 czubata łyżka karobu (niekoniecznie) Włożyć do młynka lub blendera wszystkie przyprawy i je zemleć. Włożyć do garnka miód, olej, wodę, zagotować. Dodać zmielone przyprawy, karob, wymieszać, dodać sodę i proszek. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać drewanianą łyzką. Odstawić do wystudzenia, zimne przykryć i schować do lodówki do następnego dnia. Wałkować cienkie placki (na ok. 2 mm), wykrawać foremką lub szklanką. Układać na wysmarowanej olejem blaszce. Piec ok. 7-10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Cieńsze pierniczki pieką się szybciej, grube trochę wolniej. Jeśli zależy nam na puchatych pierniczkach, to wyjmujemy je z piekarnika gdy lekko się zrumienią od spodu, zostawione dłużej będą twardsze. Zostawiamy je przez chwilę na gorącej blaszce, po kilku minutach zdejmujemy. Robiłam już trzy razy te pierniczki. Ciasto robi się błyskawicznie, piecze się też b. szybko. u mnie znikły w ciągu kilku godzin. Jeśli dajemy inną mąkę (np. grahama), to trzeba jej dać troszkę więcej (ze dwie łyżki). Ciasto po zrobieniu jest luźne i takie powinno być, zostawione na noc gęstnieje. Jeśli nie możemy robić sami przypraw, to polecam gotową mieszankę Kotanyi. Inne zawierają mąkę i cukier i nie mają takiego aromatu. Ja dodaję proszek do pieczenia kupowany w zdrowej żywności, bez dodatku glinu. Pierniczki są bardzo smaczne i mocno korzenne, zachęcam do spróbowania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki
Top
Bottom