Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik drożdżowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 13501" data-attributes="member: 128"><p>Pyszny, wilgotny, długo świeży.</p><p></p><p><strong>składniki</strong></p><p>6 jajek (oddzielić białka od żółtek)</p><p>6 dag drożdży</p><p>1 niepełna szklanka cukru</p><p>2 szklanki mąki</p><p>1 op. przyprawy do pierników</p><p>1 łyżeczka sody</p><p>3/4 szklanki oleju</p><p>3/4 szklanki miodu</p><p>bakalie (rodzynki, siekane orzechy)</p><p>polewa czekoladowa</p><p></p><p><strong>sposób przygotowania</strong></p><p>Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić.</p><p>Żółtka ubić na puch, dodać rozpuszczone drożdże, olej i miód. Dokładnie zmiksować. Na koniec wsypywać mąkę z sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszać i dodać bakalie. </p><p>Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.</p><p>Dużą blaszkę (taką dużą, prostokątną, zapomniałam zmierzyć) natłuścić i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto.</p><p>Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.</p><p>Ostudzoen ciasto można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową. Ozdobić połówkami orzechów.</p><p></p><p><strong>dodatkowe informacje</strong></p><p>Kiedy chcę piernik przełożyć powidłami, piekę go w keksówce.</p><p>Z tej porcji wychodzi mi jedna długa keksówka i jedna króciutka</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 13501, member: 128"] Pyszny, wilgotny, długo świeży. [B]składniki[/B] 6 jajek (oddzielić białka od żółtek) 6 dag drożdży 1 niepełna szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 op. przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki miodu bakalie (rodzynki, siekane orzechy) polewa czekoladowa [B]sposób przygotowania[/B] Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić. Żółtka ubić na puch, dodać rozpuszczone drożdże, olej i miód. Dokładnie zmiksować. Na koniec wsypywać mąkę z sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszać i dodać bakalie. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Dużą blaszkę (taką dużą, prostokątną, zapomniałam zmierzyć) natłuścić i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Ostudzoen ciasto można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową. Ozdobić połówkami orzechów. [B]dodatkowe informacje[/B] Kiedy chcę piernik przełożyć powidłami, piekę go w keksówce. Z tej porcji wychodzi mi jedna długa keksówka i jedna króciutka [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik drożdżowy
Bottom