Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik dyniowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1616786" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Piernik dyniowy</strong></p><p></p><p>Źródło: <a href="http://nakuchennymprogu.pl/piernik-dyniowy-weganski/" target="_blank">http://nakuchennymprogu.pl/piernik-dyniowy-weganski/</a></p><p></p><p>Składniki (na keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm)</p><p></p><p>100 g mąki gryczanej</p><p>60 g mąki z orzechów włoskich lub orzechów tartych (zamiennie orzechy laskowe)- ja dałam mielone migdały</p><p>20 g zmielonego złocistego siemienia lnianego</p><p>230 g purée z dyni (z ok. 650 g dyni ważonej w całości)</p><p>60 g ksylitolu</p><p>3 łyżki płynnego miodu (lub w wersji wegańskiej syropu daktylowego)</p><p>1 łyżka melasy z karobu (opcjonalnie) - nie dawałam</p><p>6 łyżek oleju</p><p>6 łyżek wody lub mleka (może być roślinne)</p><p>1 łyżka octu jabłkowego</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>3/4 łyżeczki goździków</p><p>1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie) - nie dawałam</p><p>po 1/3 łyżeczki imbiru i anyżu ( u mnie tylko imbir, bez anyżu)</p><p>po dużej szczypcie kurkumy i kardamonu</p><p>szczypta soli</p><p>po 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej</p><p>garść pestek dyni lub posiekanych orzechów (do posypania)</p><p></p><p>Zważ dynię w całości, następnie usuń skórkę oraz środek z pestkami. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, wlej odrobinę wody (tylko na początku, aby zapobiec przypaleniu, zanim dynia puści sok) i duś dynię na średnim ogniu, aż stanie się miękka. Przestudź i zmiksuj na purée. Odważ 230 g.</p><p></p><p>W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, przyprawy, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: miód, melasę, olej, wodę lub mleko, ocet oraz purée z dyni. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie, szybko wymieszaj. Przełóż masę do keksówki, wierzch ciasta posyp pestkami dyni lub orzechami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się zrumieni, pod koniec pieczenia przykryj foremkę folią aluminiową.</p><p></p><p>Moja wersja:</p><p>Piekłam w większej keksówce (23x11), dodałam dla pewności jedno jajko i nie posypywałam ziarnami, tylko oblałam czekoladą o zawartości 85% kakao.</p><p>Dałam domowe puree dyniowe ze słoiczka - wystarczył jeden o poj. ok 250- 300 ml. </p><p>Bardzo smaczny, wilgotny i aromatyczny.</p><p>Następnym razem zrobię z orzechami.</p><p></p><p>[ATTACH=full]95682[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1616786, member: 1024"] [B]Piernik dyniowy[/B] Źródło: [URL="http://nakuchennymprogu.pl/piernik-dyniowy-weganski/"]http://nakuchennymprogu.pl/piernik-dyniowy-weganski/[/URL] Składniki (na keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm) 100 g mąki gryczanej 60 g mąki z orzechów włoskich lub orzechów tartych (zamiennie orzechy laskowe)- ja dałam mielone migdały 20 g zmielonego złocistego siemienia lnianego 230 g purée z dyni (z ok. 650 g dyni ważonej w całości) 60 g ksylitolu 3 łyżki płynnego miodu (lub w wersji wegańskiej syropu daktylowego) 1 łyżka melasy z karobu (opcjonalnie) - nie dawałam 6 łyżek oleju 6 łyżek wody lub mleka (może być roślinne) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki goździków 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie) - nie dawałam po 1/3 łyżeczki imbiru i anyżu ( u mnie tylko imbir, bez anyżu) po dużej szczypcie kurkumy i kardamonu szczypta soli po 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej garść pestek dyni lub posiekanych orzechów (do posypania) Zważ dynię w całości, następnie usuń skórkę oraz środek z pestkami. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, wlej odrobinę wody (tylko na początku, aby zapobiec przypaleniu, zanim dynia puści sok) i duś dynię na średnim ogniu, aż stanie się miękka. Przestudź i zmiksuj na purée. Odważ 230 g. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, przyprawy, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: miód, melasę, olej, wodę lub mleko, ocet oraz purée z dyni. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie, szybko wymieszaj. Przełóż masę do keksówki, wierzch ciasta posyp pestkami dyni lub orzechami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się zrumieni, pod koniec pieczenia przykryj foremkę folią aluminiową. Moja wersja: Piekłam w większej keksówce (23x11), dodałam dla pewności jedno jajko i nie posypywałam ziarnami, tylko oblałam czekoladą o zawartości 85% kakao. Dałam domowe puree dyniowe ze słoiczka - wystarczył jeden o poj. ok 250- 300 ml. Bardzo smaczny, wilgotny i aromatyczny. Następnym razem zrobię z orzechami. [ATTACH=full]95682[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik dyniowy
Top
Bottom