- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Bardzo łatwy, ekspresowy, smaczny i z tych zdrowszych , przepis z książki Słodko , zdrowo ,świątecznie M.Mrozowskiej
Piernik gryczany ze śliwką
16 porcji
140 g mąki gryczanej (zmieliłam kasze gryczaną niepaloną)
105ml( ponad 1/3 szklanki) miodu/syropu klonowego/miodku majowego z mniszka
100g suszonych śliwek
1 średnia cukinia
4 łyżki oleju kokosowego (roztopiłam)
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka octu
3 łyżeczki kakao(mi się sypnęło o wiele więcej , pewnie z 3-4 łyżki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Cukinię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesianą mąkę gryczaną łączymy w misce z wszystkimi składnikami , na końcu dajemy ocet. ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem(ja wyłożyłam papierem do pieczenia) i pieczemy w 200 stopniach 25 minut (mój się piekł ciut dłużej)

Piernik gryczany ze śliwką
16 porcji
140 g mąki gryczanej (zmieliłam kasze gryczaną niepaloną)
105ml( ponad 1/3 szklanki) miodu/syropu klonowego/miodku majowego z mniszka
100g suszonych śliwek
1 średnia cukinia
4 łyżki oleju kokosowego (roztopiłam)
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka octu
3 łyżeczki kakao(mi się sypnęło o wiele więcej , pewnie z 3-4 łyżki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Cukinię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesianą mąkę gryczaną łączymy w misce z wszystkimi składnikami , na końcu dajemy ocet. ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem(ja wyłożyłam papierem do pieczenia) i pieczemy w 200 stopniach 25 minut (mój się piekł ciut dłużej)