Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik Hańdzi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 399097" data-attributes="member: 1024"><p><strong>PIERNIK BABCI</strong></p><p></p><p></p><p>1/2 kostki margaryny (u mnie masła)</p><p>4 jajka </p><p>1,5 szklanki cukru *</p><p>3 szklanki mąki</p><p>2 łyżeczki sody </p><p>2 łyżki kakao </p><p>1,5 szklanki kwaśnego (zsiadłego) mleka </p><p>3 łyżki gęstych powideł śliwkowych </p><p>2 łyżeczki przyprawy do pierników </p><p>szczypta cynamonu </p><p>polewa czekoladowa lub cukier puder </p><p>bakalie </p><p></p><p>Margarynę roztopić i przestudzić. </p><p>Całe jajka ubić z cukrem, dodać makę wymieszaną z sodą, kakao, przyprawę do pierników i cynamon. Na koniec dodać powidła, kwaśne mleko i przestudzoną margarynę, oraz opcjonalnie bakalie. Wszystko razem wymieszać. </p><p>Piernik piec w temp. 160 stopni około 1 godz. Po ostudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem. </p><p>Ciasto zawsze sie udaje i jest miękkie. </p><p></p><p>Przepis znaleziony na Czarnej Oliwce ( autorstwa babci <strong>Hańdzi</strong>), wielokrotnie z powodzeniem testowany. </p><p></p><p>*Ja go modyfikuję w ten sposób, że daję <strong>1 niepełną szklankę cukru i 1/2 szklanki miodu. </strong></p><p>Powideł też daję więcej - trzy kopiaste łychy, czyli około pół słoika.</p><p></p><p>Piernik jest naprawdę pyszny - miękki i wilgotny od razu po upieczeniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 399097, member: 1024"] [B]PIERNIK BABCI[/B] 1/2 kostki margaryny (u mnie masła) 4 jajka 1,5 szklanki cukru * 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1,5 szklanki kwaśnego (zsiadłego) mleka 3 łyżki gęstych powideł śliwkowych 2 łyżeczki przyprawy do pierników szczypta cynamonu polewa czekoladowa lub cukier puder bakalie Margarynę roztopić i przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem, dodać makę wymieszaną z sodą, kakao, przyprawę do pierników i cynamon. Na koniec dodać powidła, kwaśne mleko i przestudzoną margarynę, oraz opcjonalnie bakalie. Wszystko razem wymieszać. Piernik piec w temp. 160 stopni około 1 godz. Po ostudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Ciasto zawsze sie udaje i jest miękkie. Przepis znaleziony na Czarnej Oliwce ( autorstwa babci [B]Hańdzi[/B]), wielokrotnie z powodzeniem testowany. *Ja go modyfikuję w ten sposób, że daję [B]1 niepełną szklankę cukru i 1/2 szklanki miodu. [/B] Powideł też daję więcej - trzy kopiaste łychy, czyli około pół słoika. Piernik jest naprawdę pyszny - miękki i wilgotny od razu po upieczeniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik Hańdzi
Top
Bottom