Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik jabłkowy z Jamajki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 8083" data-attributes="member: 39"><p><strong>Piernik jabłkowy z Jamajki</strong></p><p></p><p>1,5 szklanki musu lub gęstego przecieru jabłkowego</p><p>0,5 kostki masła</p><p>1 szklanka cukru</p><p>0,5 łyżeczki cynamonu</p><p>0,25 łyżeczki zmielonej gauki muszkatołowej lub imbiru w proszku</p><p>0,5 łyżeczki soli</p><p>0,5 szklanki sparzonych rodzynek</p><p>2 szklanki mąki</p><p>2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>0,5 szklanki posiekanych orzechów (można więcej)</p><p></p><p>Przecier jabłkowy podgrzac na małym ogniu, dodać masło, cukier i rodzynki.</p><p>Mąkę, sodę i przyprawy dodać do wystudzonego (może być letni) przecieru i wymieszać, dodać orzechy – wymieszać. Przełożyć (raczej przelać) do blachy (35x40cm) grubo wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 190 stopni, przez 40-60 minut (zależy od wielkości blaszki). Gorące ciasto można polać lukrem jak kto lubi. Najlepsze następnego dnia.</p><p></p><p>Źródło: przepis podany przez Katarzynę Pospieszyńską w miesięczniku &#8222;Kontynenty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 8083, member: 39"] [B]Piernik jabłkowy z Jamajki[/B] 1,5 szklanki musu lub gęstego przecieru jabłkowego 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,25 łyżeczki zmielonej gauki muszkatołowej lub imbiru w proszku 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki sparzonych rodzynek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki posiekanych orzechów (można więcej) Przecier jabłkowy podgrzac na małym ogniu, dodać masło, cukier i rodzynki. Mąkę, sodę i przyprawy dodać do wystudzonego (może być letni) przecieru i wymieszać, dodać orzechy – wymieszać. Przełożyć (raczej przelać) do blachy (35x40cm) grubo wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 190 stopni, przez 40-60 minut (zależy od wielkości blaszki). Gorące ciasto można polać lukrem jak kto lubi. Najlepsze następnego dnia. Źródło: przepis podany przez Katarzynę Pospieszyńską w miesięczniku „Kontynenty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik jabłkowy z Jamajki
Top
Bottom