Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik lipowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 632833" data-attributes="member: 592"><p><strong>Piernik lipowy</strong></p><p>Ten przepis pochodzi z książki wydanej w czasie 2 wojny światowej ,ja go mam z gazety ,,Jestem&quot; z czasu stanu wojennego w Polsce</p><p>Ja podaje tu taką wersję trochę przerobioną,szczególnie są pomniejszone ilości ,na taką małą keksówkę</p><p>[ATTACH=full]20505[/ATTACH]</p><p>1-2 łyżki kwiatu lipy</p><p>2 szklanki mąki pszennej</p><p>3/4 -1 szklanka cukru </p><p>2 jajka</p><p>1 łyżeczka amoniaku-chyba może też być proszek do pieczenia</p><p>po szczypcie cynamonu ,imbiru i kardamonu</p><p>Kwiat lipy zalać 3/4 szklanki wrzątku ,nakryć i zaparzać 1/2 godziny</p><p>Przecedzić-będzie ok 1/2 szklanki mocnej herbatki lipowej</p><p>Mąkę wymieszać z amoniakiem,dodać jajka ,cukier ,przyprawy i herbatkę </p><p>Dobrze wyrobić na jednolitą masę</p><p>Przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki keksowej-moja to półokrągła ok 30cm długa</p><p>Piec ok 45 minut w 170 stopniach</p><p>ak sie piecze to amoniak śmierdzi ,ale jak wystygnie to jest o.k </p><p>Smaczny krojony na kromki z dżemem malinowym ,a mi szczególnie smakuje z marmoladą cytrusową (limonkowo-pomarańczowo-cytrynową)</p><p>[ATTACH=full]20506[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 632833, member: 592"] [B]Piernik lipowy[/B] Ten przepis pochodzi z książki wydanej w czasie 2 wojny światowej ,ja go mam z gazety ,,Jestem" z czasu stanu wojennego w Polsce Ja podaje tu taką wersję trochę przerobioną,szczególnie są pomniejszone ilości ,na taką małą keksówkę [ATTACH=full]20505[/ATTACH] 1-2 łyżki kwiatu lipy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 -1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka amoniaku-chyba może też być proszek do pieczenia po szczypcie cynamonu ,imbiru i kardamonu Kwiat lipy zalać 3/4 szklanki wrzątku ,nakryć i zaparzać 1/2 godziny Przecedzić-będzie ok 1/2 szklanki mocnej herbatki lipowej Mąkę wymieszać z amoniakiem,dodać jajka ,cukier ,przyprawy i herbatkę Dobrze wyrobić na jednolitą masę Przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki keksowej-moja to półokrągła ok 30cm długa Piec ok 45 minut w 170 stopniach ak sie piecze to amoniak śmierdzi ,ale jak wystygnie to jest o.k Smaczny krojony na kromki z dżemem malinowym ,a mi szczególnie smakuje z marmoladą cytrusową (limonkowo-pomarańczowo-cytrynową) [ATTACH=full]20506[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik lipowy
Top
Bottom