Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik litewski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1660481" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Piernik litewski</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu: <a href="http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2015/12/piernik-litewski.html" target="_blank">http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/201...k-litewski.html</a></p><p></p><p><strong>Składniki</strong> (na dużą formę keksową 30-32 cm):</p><p>250 g miodu</p><p>150 g masła</p><p>220 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa, pełnoziarnista i tortowa)</p><p>220 g mąki żytniej (dałam pełnoziarnistą)</p><p>2 łyżki przyprawy do piernika (dałam swojej roboty)</p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>3 średnie jajka</p><p>1 szklanka cukru (dałam ok. 200 g)</p><p>1 szklanka kefiru</p><p>150 g bakalii (orzechy, rodzynki) - dałam 180 g</p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Miód roztapiamy z masłem, odstawiamy do wystudzenia. Do miski dodajemy obie mąki (1 łyżkę mąki odkładamy i mieszamy z bakaliami), przyprawę do piernika oraz sodę, w drugiej misce jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodajemy bakalie wymieszane z mąką, delikatnie całość mieszamy. Ja zrobiłam nieco inaczej - przyprawy dodałam do miodu z masłem i nie czekając na jego schłodzenie, połączyłam go z kefirem. Na końcu dodałam mąkę z sodą i bakalie.</p><p>Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.</p><p>Pieczemy ok. godziny w 170 stopniach (do suchego patyczka).</p><p></p><p>[ATTACH=full]99157[/ATTACH] [ATTACH=full]99158[/ATTACH]</p><p></p><p>Wpisałam przepis, bo piernik ze smacznego bezpośrednio po upieczeniu zrobił się następnego dnia po prostu wyśmienity - aromatyczny i wilgotny.</p><p>Na pewno będę go powtarzać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1660481, member: 1024"] [B]Piernik litewski[/B] Źródło przepisu: [URL="http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2015/12/piernik-litewski.html"]http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/201...k-litewski.html[/URL] [B]Składniki[/B] (na dużą formę keksową 30-32 cm): 250 g miodu 150 g masła 220 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa, pełnoziarnista i tortowa) 220 g mąki żytniej (dałam pełnoziarnistą) 2 łyżki przyprawy do piernika (dałam swojej roboty) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 średnie jajka 1 szklanka cukru (dałam ok. 200 g) 1 szklanka kefiru 150 g bakalii (orzechy, rodzynki) - dałam 180 g [B]Wykonanie:[/B] Miód roztapiamy z masłem, odstawiamy do wystudzenia. Do miski dodajemy obie mąki (1 łyżkę mąki odkładamy i mieszamy z bakaliami), przyprawę do piernika oraz sodę, w drugiej misce jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodajemy bakalie wymieszane z mąką, delikatnie całość mieszamy. Ja zrobiłam nieco inaczej - przyprawy dodałam do miodu z masłem i nie czekając na jego schłodzenie, połączyłam go z kefirem. Na końcu dodałam mąkę z sodą i bakalie. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. godziny w 170 stopniach (do suchego patyczka). [ATTACH=full]99157[/ATTACH] [ATTACH=full]99158[/ATTACH] Wpisałam przepis, bo piernik ze smacznego bezpośrednio po upieczeniu zrobił się następnego dnia po prostu wyśmienity - aromatyczny i wilgotny. Na pewno będę go powtarzać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik litewski
Bottom