Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1493220" data-attributes="member: 956"><p>Upiekłam wczoraj piernik z tego przepisu. </p><p>Smaczny, łatwo i szybko się robi, ale...</p><p>Według mnie ilości składników są niezbyt dobrze dobrane. Trzy i pół szklanki mąki + trochę suchych przypraw a do tego 3,75 szklanki płynów + 3 jajka + 2 szklanki cukru, który też się rozpuszcza. Robiłam dokładnie wg przepisu (dając płaskie szklanki) plus pokruszone orzechy i migdały i ciasto wyszło mi bardzo rzadkie, wręcz lejące. Dodałam trochę mąki, ale powinnam pewnie dużo więcej, żeby masa wkładana do foremki była gęsta. Nie zmieniałam ilości cukru i wg mnie nie jest zbyt słodki. Piekł się dłużej niż podaje przepis i nie urósł tyle ile by urosło gęściejsze ciasto. </p><p>Na pewno jeszcze go kiedyś upiekę, ale zmienię proporcje i zapiszę sobie ich wagę, bo wolę gdy ilości są podawane wagowo. </p><p>Taki mi wyszedł:</p><p>[ATTACH=full]86942[/ATTACH] </p><p></p><p>[ATTACH=full]86941[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1493220, member: 956"] Upiekłam wczoraj piernik z tego przepisu. Smaczny, łatwo i szybko się robi, ale... Według mnie ilości składników są niezbyt dobrze dobrane. Trzy i pół szklanki mąki + trochę suchych przypraw a do tego 3,75 szklanki płynów + 3 jajka + 2 szklanki cukru, który też się rozpuszcza. Robiłam dokładnie wg przepisu (dając płaskie szklanki) plus pokruszone orzechy i migdały i ciasto wyszło mi bardzo rzadkie, wręcz lejące. Dodałam trochę mąki, ale powinnam pewnie dużo więcej, żeby masa wkładana do foremki była gęsta. Nie zmieniałam ilości cukru i wg mnie nie jest zbyt słodki. Piekł się dłużej niż podaje przepis i nie urósł tyle ile by urosło gęściejsze ciasto. Na pewno jeszcze go kiedyś upiekę, ale zmienię proporcje i zapiszę sobie ich wagę, bo wolę gdy ilości są podawane wagowo. Taki mi wyszedł: [ATTACH=full]86942[/ATTACH] [ATTACH=full]86941[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny
Top
Bottom