Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="villanelle" data-source="post: 633903" data-attributes="member: 1300"><p>Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża porcja: 2 blaszki muffinek (po 12 sztuk każda) oraz jedna keksówka. Można je zmniejszyć o połowę lub nawet więcej. Niemniej jednak warto, bo efekt jest zniewalający – wilgotne, delikatne, niezwykle bogate w smaku ciasto piernikowe, któro rozpływa się w ustach. Mmmm&#8230;</p><p></p><p><strong>składniki:</strong></p><p>3,5 szklanki mąki</p><p>1 łyżka proszku do pieczenia</p><p>1 łyżeczka sody</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>4 łyżeczki cynamonu</p><p>1/2 łyżeczki goździków*</p><p>1/2 łyżeczki ziela angielskiego**</p><p></p><p>1 szklanka oleju roślinnego</p><p>1 szklanka miodu</p><p>1,5 szklanki cukru</p><p>1/2 szklanki brązowego cukru (opcjonalnie)***</p><p>3 jajka</p><p>1 łyżeczka ekstraktu waniliowego</p><p>1 szklanka kawy lub mocnej herbaty</p><p>1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy</p><p>1/4 szklanki wódki lub whisky****</p><p>1/2 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)</p><p></p><p><em>* użyłam samych główek rozgniecionych w moździerzu</em></p><p><em>** około 4-5 ziaren rozgniecionych w moździerzu</em></p><p><em>*** dla nas wystarczającą ilością słodyczy jest w tym przepisie biały cukier wraz z miodem</em></p><p><em>**** można zastąpić kawą lub sokiem</em></p><p></p><p><strong>sposób przygotowania:</strong></p><p>Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celcjusza. Przygotować blaszki. Jeśli chcemy sprawić komuś słodką niespodziankę możemy upiec muffinki w specjalnie do tego przygotowanych papilotkach.</p><p></p><p>W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.</p><p></p><p>Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.</p><p></p><p>Przygotowane wcześniej formy wypełniamy do połowy ciastem, po czym posypujemy migdałami. Muffiny pieczemy około 20-25 minut; ciasto w keksówce 40-45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.</p><p>Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki i kładziemy na kratce.</p><p></p><p>[ATTACH=full]20600[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="villanelle, post: 633903, member: 1300"] Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża porcja: 2 blaszki muffinek (po 12 sztuk każda) oraz jedna keksówka. Można je zmniejszyć o połowę lub nawet więcej. Niemniej jednak warto, bo efekt jest zniewalający – wilgotne, delikatne, niezwykle bogate w smaku ciasto piernikowe, któro rozpływa się w ustach. Mmmm… [B]składniki:[/B] 3,5 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego** 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka miodu 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki brązowego cukru (opcjonalnie)*** 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka kawy lub mocnej herbaty 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy 1/4 szklanki wódki lub whisky**** 1/2 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie) [I]* użyłam samych główek rozgniecionych w moździerzu ** około 4-5 ziaren rozgniecionych w moździerzu *** dla nas wystarczającą ilością słodyczy jest w tym przepisie biały cukier wraz z miodem **** można zastąpić kawą lub sokiem[/I] [B]sposób przygotowania:[/B] Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celcjusza. Przygotować blaszki. Jeśli chcemy sprawić komuś słodką niespodziankę możemy upiec muffinki w specjalnie do tego przygotowanych papilotkach. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol. Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa. Przygotowane wcześniej formy wypełniamy do połowy ciastem, po czym posypujemy migdałami. Muffiny pieczemy około 20-25 minut; ciasto w keksówce 40-45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki i kładziemy na kratce. [ATTACH type="full" alt="2088095769_1229da6ef1.jpg"]20600[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny
Top
Bottom