- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
200 ml miodu z mniszka lekarskiego (lub miodu sztucznego)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. mleka (wody, kefiru, maślanki)
1-2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao naturalnego
16 pełnych łyżek mąki tortowej
aromat dowolny - cytrynowy, rumowy, waniliowy (niekoniecznie)
Składniki mokre wymieszać z cukrem i jajkami, dodać mąkę zmieszaną z sodą, kakao i cynamonem.
Wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką.
Masę przelać do formy posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułeczką tartą.
Piec 45-60 minut (w zależności od foremki) w temp. 165-175 stopni C.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone.
Ciasto można upiec w dwóch mniejszych foremkach, ponieważ dobrze rośnie i długo jest dość płynne.
Do ciasta można dodać bakalie.
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
200 ml miodu z mniszka lekarskiego (lub miodu sztucznego)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. mleka (wody, kefiru, maślanki)
1-2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao naturalnego
16 pełnych łyżek mąki tortowej
aromat dowolny - cytrynowy, rumowy, waniliowy (niekoniecznie)
Składniki mokre wymieszać z cukrem i jajkami, dodać mąkę zmieszaną z sodą, kakao i cynamonem.
Wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką.
Masę przelać do formy posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułeczką tartą.
Piec 45-60 minut (w zależności od foremki) w temp. 165-175 stopni C.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone.
Ciasto można upiec w dwóch mniejszych foremkach, ponieważ dobrze rośnie i długo jest dość płynne.
Do ciasta można dodać bakalie.