Piernik mojej mamy - łatwy i puszysty

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
200 ml miodu z mniszka lekarskiego (lub miodu sztucznego)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. mleka (wody, kefiru, maślanki)
1-2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao naturalnego
16 pełnych łyżek mąki tortowej
aromat dowolny - cytrynowy, rumowy, waniliowy (niekoniecznie)

Składniki mokre wymieszać z cukrem i jajkami, dodać mąkę zmieszaną z sodą, kakao i cynamonem.
Wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką.

Masę przelać do formy posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułeczką tartą.
Piec 45-60 minut (w zależności od foremki) w temp. 165-175 stopni C.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone.

Ciasto można upiec w dwóch mniejszych foremkach, ponieważ dobrze rośnie i długo jest dość płynne.

Do ciasta można dodać bakalie.
 

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Zapowiada sie smakowicie, napewno go wyprobuje w najblizszym czasie-mam tylko jedno pytanie , jajka cale tzn. nie trzeba ich ubijac?
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Nie trzeba ubijać piany z białek, ani rozdzielać jajka na żółtko i białko.
Całe jajka można co najwyżej z cukrem zmiksować, ale ja mieszam "mokre" i "suche".
Zdarzało mi się mieszać ciasto łyżką, zamiast miksera - kiedy był zepsuty.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy