Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik mojej mamy - łatwy i puszysty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 854010" data-attributes="member: 4167"><p>5 jajek</p><p>1 szkl. cukru</p><p>1 szkl. oleju</p><p>200 ml miodu z mniszka lekarskiego (lub miodu sztucznego)</p><p>2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>1 szkl. mleka (wody, kefiru, maślanki)</p><p>1-2 łyżki cynamonu</p><p>2 łyżki kakao naturalnego</p><p>16 pełnych łyżek mąki tortowej</p><p>aromat dowolny - cytrynowy, rumowy, waniliowy (niekoniecznie)</p><p></p><p>Składniki mokre wymieszać z cukrem i jajkami, dodać mąkę zmieszaną z sodą, kakao i cynamonem.</p><p>Wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką.</p><p></p><p>Masę przelać do formy posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułeczką tartą.</p><p>Piec 45-60 minut (w zależności od foremki) w temp. 165-175 stopni C.</p><p>Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone.</p><p></p><p>Ciasto można upiec w dwóch mniejszych foremkach, ponieważ dobrze rośnie i długo jest dość płynne.</p><p></p><p>Do ciasta można dodać bakalie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 854010, member: 4167"] 5 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. oleju 200 ml miodu z mniszka lekarskiego (lub miodu sztucznego) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. mleka (wody, kefiru, maślanki) 1-2 łyżki cynamonu 2 łyżki kakao naturalnego 16 pełnych łyżek mąki tortowej aromat dowolny - cytrynowy, rumowy, waniliowy (niekoniecznie) Składniki mokre wymieszać z cukrem i jajkami, dodać mąkę zmieszaną z sodą, kakao i cynamonem. Wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką. Masę przelać do formy posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułeczką tartą. Piec 45-60 minut (w zależności od foremki) w temp. 165-175 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upieczone. Ciasto można upiec w dwóch mniejszych foremkach, ponieważ dobrze rośnie i długo jest dość płynne. Do ciasta można dodać bakalie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik mojej mamy - łatwy i puszysty
Top
Bottom