Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik specjalny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1628040" data-attributes="member: 421"><p>[ATTACH=full]96731[/ATTACH]</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="color: #8B0000"><strong>Piernik specjalny</strong></span></span></p><p></p><p>*szklanka miodu</p><p>*szklanka mocnego naparu kawy</p><p>*25 dkg cukru</p><p>*4 jajka</p><p>*łyżka tłuszczu</p><p>*50 dkg mąki</p><p>*łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>*2 łyżeczki zmielonych korzeni (daję zawsze więcej)</p><p></p><p>Miód rozgrzać i dodać kawę.</p><p> Żółtka utrzeć z cukrem,dodając tłuszcz,stopniowo mąkę i przestudzony miód z kawą.</p><p> Dobrze wymieszać,dodając sodę i korzenie,dokładnie przesiane. </p><p>Gdyby ciasto okazało się za gęste,należy dodać pianę z białek. (Ja zawsze daję pianę)</p><p>Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godz.</p><p> Po przestudzeniu można przełożyć powidłami lub masą,wierzch polać lukrem lub polewą czekoladową. </p><p><span style="color: #0000FF"></span></p><p><span style="color: #0000FF">Przepis pochodzi z książki&quot;Ciasta słodkie wytrawne&quot; i korzystam z niej już ponad 30 lat</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1628040, member: 421"] [ATTACH=full]96731[/ATTACH] [SIZE=14][COLOR=#8B0000][B]Piernik specjalny[/B][/COLOR][/SIZE] *szklanka miodu *szklanka mocnego naparu kawy *25 dkg cukru *4 jajka *łyżka tłuszczu *50 dkg mąki *łyżeczka sody oczyszczonej *2 łyżeczki zmielonych korzeni (daję zawsze więcej) Miód rozgrzać i dodać kawę. Żółtka utrzeć z cukrem,dodając tłuszcz,stopniowo mąkę i przestudzony miód z kawą. Dobrze wymieszać,dodając sodę i korzenie,dokładnie przesiane. Gdyby ciasto okazało się za gęste,należy dodać pianę z białek. (Ja zawsze daję pianę) Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godz. Po przestudzeniu można przełożyć powidłami lub masą,wierzch polać lukrem lub polewą czekoladową. [COLOR=#0000FF] Przepis pochodzi z książki"Ciasta słodkie wytrawne" i korzystam z niej już ponad 30 lat[/COLOR] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik specjalny
Top
Bottom