Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik ucierany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 635683" data-attributes="member: 49"><p><strong>Piernik ucierany</strong></p><p></p><p>ciasto:</p><p></p><p>225 g (1.5 szklanki) mąki pszennej.</p><p>3 jaja,</p><p>120 g (3/4 szklanki) cukru pudru,</p><p>180 g (1/2 szklanki) miodu,</p><p>100 g (5 łyżek) margaryny.</p><p>2 g (1 łyżeczka) cynamonu,</p><p>6 g (3 łyżeczki) kakao,</p><p>14 g (3 łyżeczki) cukru na karmel,</p><p>przyprawa korzenna do pierników,</p><p>1 g (1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej,</p><p>20 ml (1 łyżka) śmietany,</p><p>100 m l (5 łyżek) wody.</p><p>300 g marmolady, powideł lub dżemu,</p><p>20 g orzechów,</p><p>20 g rodzynków.</p><p>30 g migdałów.</p><p>tłuszcz i tarta bułka do formy</p><p></p><p>lukier:</p><p>1 białko.</p><p>120 g (3/4 szklanki) cukru pudru,</p><p>sok z cytryny</p><p></p><p></p><p>Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą jednolitą masę. Na patelni zrumienić cukier kryształ. Dodać 4 łyżki wrzącej wody, wymieszać i zagotować, uzyskując karmel. Roztopić margarynę z miodem, dodać przyprawę korzenną, cynamon i karmel. Gorącym płynem, ucierając, zaparzać żółtka. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao, a na końcu śmietanę wymieszaną z sodą. Do masy dodaćpianę ubitą z białek i bakalie, cołość delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do formy korytkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 160 stopni C przez 50 min. Po przestudzeniu wyjąć ciasto z formy i przekroić poziomo na 3 części. Poszczególne powierzchnie posmarować dżemem, marmoladą lub powidłami i złożyć. Piernik polukrować surowym lukrem, tzn. białkiem utartym z cukrem pudrem i kroplą soku z cytryny. Zamiast lukru można zastosować polewę czekoladową.</p><p></p><p>Bahus</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 635683, member: 49"] [B]Piernik ucierany[/B] ciasto: 225 g (1.5 szklanki) mąki pszennej. 3 jaja, 120 g (3/4 szklanki) cukru pudru, 180 g (1/2 szklanki) miodu, 100 g (5 łyżek) margaryny. 2 g (1 łyżeczka) cynamonu, 6 g (3 łyżeczki) kakao, 14 g (3 łyżeczki) cukru na karmel, przyprawa korzenna do pierników, 1 g (1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej, 20 ml (1 łyżka) śmietany, 100 m l (5 łyżek) wody. 300 g marmolady, powideł lub dżemu, 20 g orzechów, 20 g rodzynków. 30 g migdałów. tłuszcz i tarta bułka do formy lukier: 1 białko. 120 g (3/4 szklanki) cukru pudru, sok z cytryny Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą jednolitą masę. Na patelni zrumienić cukier kryształ. Dodać 4 łyżki wrzącej wody, wymieszać i zagotować, uzyskując karmel. Roztopić margarynę z miodem, dodać przyprawę korzenną, cynamon i karmel. Gorącym płynem, ucierając, zaparzać żółtka. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao, a na końcu śmietanę wymieszaną z sodą. Do masy dodaćpianę ubitą z białek i bakalie, cołość delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do formy korytkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 160 stopni C przez 50 min. Po przestudzeniu wyjąć ciasto z formy i przekroić poziomo na 3 części. Poszczególne powierzchnie posmarować dżemem, marmoladą lub powidłami i złożyć. Piernik polukrować surowym lukrem, tzn. białkiem utartym z cukrem pudrem i kroplą soku z cytryny. Zamiast lukru można zastosować polewę czekoladową. Bahus [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik ucierany
Top
Bottom