Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik w czekoladzie z mąki żytniej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 773672" data-attributes="member: 90"><p>Przepis to taka moja kombinacja przepisu ze starej książki &quot;ciasta, ciastka, ciasteczka&quot; Jana Czernikowskiego :</p><p> </p><p>40 dag mąki żytniej (użyłam typ 720)</p><p>1/2 szkl. cukru</p><p>25 dag miodu</p><p>2 łyżki masła</p><p>2 jajka</p><p>1/2 szklanki mleka</p><p>1 łyżeczka sody</p><p>przyprawa do piernika ( dodatkowo dodałam łyżeczkę cynamonu, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki imbiru)</p><p>można dodać skórkę pomarańczową, cytrynową i inne bakalie ( ja chciałam &quot;czysty&quot; piernik więc niczego takiego nie dodawałam)</p><p></p><p>Rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawami ( następnym razem spróbuję wcześniej przypalić nieco cukier, żeby piernik miał jeszcze mocniejszą barwę). Gorącą masę wlałam stopniowo do mąki ciągle mieszając, dolewając też mleko, wbijając jajka, dodałam sodę ( o której wcześniej zapomniałam ). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.</p><p>Dokładnie wyrobione odstawić na co najmniej kilka godzin na fermentację ( ja nie mogłam wytrzymać dłużej i po 6 godzinach zaczęłam piec). Po tym czasie wyłożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy ( piekłam w keksówce), piec ok. 1 godziny ( piekłam w temp. ok 150-160*C. Na drugi dzień przełożyłam piernik marmoladą i polałam gotową polewą czekoladową. Dobrze byłoby żeby trochę poleżakował ale nie mogłam wytrzymać i po kilku godz. spróbowałam-bardzo mi smakuje!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 773672, member: 90"] Przepis to taka moja kombinacja przepisu ze starej książki "ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego : 40 dag mąki żytniej (użyłam typ 720) 1/2 szkl. cukru 25 dag miodu 2 łyżki masła 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika ( dodatkowo dodałam łyżeczkę cynamonu, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki imbiru) można dodać skórkę pomarańczową, cytrynową i inne bakalie ( ja chciałam "czysty" piernik więc niczego takiego nie dodawałam) Rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawami ( następnym razem spróbuję wcześniej przypalić nieco cukier, żeby piernik miał jeszcze mocniejszą barwę). Gorącą masę wlałam stopniowo do mąki ciągle mieszając, dolewając też mleko, wbijając jajka, dodałam sodę ( o której wcześniej zapomniałam ). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dokładnie wyrobione odstawić na co najmniej kilka godzin na fermentację ( ja nie mogłam wytrzymać dłużej i po 6 godzinach zaczęłam piec). Po tym czasie wyłożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy ( piekłam w keksówce), piec ok. 1 godziny ( piekłam w temp. ok 150-160*C. Na drugi dzień przełożyłam piernik marmoladą i polałam gotową polewą czekoladową. Dobrze byłoby żeby trochę poleżakował ale nie mogłam wytrzymać i po kilku godz. spróbowałam-bardzo mi smakuje! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik w czekoladzie z mąki żytniej
Top
Bottom