Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik warszawski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1656423" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Piernik warszawski</strong></p><p></p><p>Źródło - <strong>Kuchnia polska regionalna</strong> Mazowsze Kurpie Podlasie i inne centralne regiony OW Stopka Łomża 1992</p><p><strong></strong></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>50 dag mąki (dałam 40 dag pełnoziarnistej orkiszowej i 10 dag żytniej)</p><p>25 dag miodu</p><p>10 dag cukru (dałam 5 dag trzcinowego)</p><p>2 łyżki smalcu</p><p>proszek do pieczenia (dałam 2 płaskie łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody)</p><p>1 jajo</p><p>10 dag orzechów (dałam mieszankę włoskich, laskowych, nerkowców i migdałów)</p><p>pół szklanki powideł śliwkowych (u mnie domowe powidła z czekoladą)</p><p>5 łyżek mleka (wzięłam 2 łyżki słodkiej śmietanki)</p><p>1 łyżeczka zmielonego cynamonu</p><p>2 tłuczone goździki</p><p>odrobina gałki muszkatołowej, pieprzu i startej skórki z cytryny (u mnie jeszcze imbiru i kardamonu)</p><p>pół łyżeczki kakao</p><p>sól </p><p>2 dag migdałów do dekoracji</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Miód, cukier i smalec mocno podgrzać, ciągle mieszając, lecz nie gotować. Do ciepłego syropu wsypać kakao, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, cynamon, skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać i odczekać, aż masa lekko przestygnie. Następnie stale mieszając dodać po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu zaś wbić jajo. Ja najpierw dałam jajko, a potem od razu całą mąkę, jak zwykle przy piernikach. Ciasto wyjąć z naczynia i dobrze wyrobić na stolnicy. Połowę cienko rozwałkować, po czym położyć na natłuszczonej blasze, posmarować powidłami i posypać posiekanymi orzechami. (Użyłam blachy 30 x 22 cm (mierzone dołem) wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Powierzchnię lekko przydusić, nakłuć widelcem, posmarować mlekiem i udekorować obranymi ze skórki migdałami. Mnie się nie chciało dekorować, zwyczajnie posypałam słupkami migdałów. Piec piernik w średnio gorącym piecu (piekłam 35 minut w 175 stopniach). Po wyjęciu &#8212; pokrajać na kwadraty.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]98735[/ATTACH] [ATTACH=full]98736[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]98737[/ATTACH] [ATTACH=full]98738[/ATTACH]</p><p></p><p>Piernik jest smaczny od razu po upieczeniu, ale leżakowanie bardzo mu służy - z każdym dniem nabiera smaku i wilgotności. W naturze jest trochę ciemniejszy niż na zdjęciu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1656423, member: 1024"] [B]Piernik warszawski[/B] Źródło - [B]Kuchnia polska regionalna[/B] Mazowsze Kurpie Podlasie i inne centralne regiony OW Stopka Łomża 1992 [B] Składniki:[/B] 50 dag mąki (dałam 40 dag pełnoziarnistej orkiszowej i 10 dag żytniej) 25 dag miodu 10 dag cukru (dałam 5 dag trzcinowego) 2 łyżki smalcu proszek do pieczenia (dałam 2 płaskie łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody) 1 jajo 10 dag orzechów (dałam mieszankę włoskich, laskowych, nerkowców i migdałów) pół szklanki powideł śliwkowych (u mnie domowe powidła z czekoladą) 5 łyżek mleka (wzięłam 2 łyżki słodkiej śmietanki) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 2 tłuczone goździki odrobina gałki muszkatołowej, pieprzu i startej skórki z cytryny (u mnie jeszcze imbiru i kardamonu) pół łyżeczki kakao sól 2 dag migdałów do dekoracji [B]Wykonanie:[/B] Miód, cukier i smalec mocno podgrzać, ciągle mieszając, lecz nie gotować. Do ciepłego syropu wsypać kakao, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, cynamon, skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać i odczekać, aż masa lekko przestygnie. Następnie stale mieszając dodać po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu zaś wbić jajo. Ja najpierw dałam jajko, a potem od razu całą mąkę, jak zwykle przy piernikach. Ciasto wyjąć z naczynia i dobrze wyrobić na stolnicy. Połowę cienko rozwałkować, po czym położyć na natłuszczonej blasze, posmarować powidłami i posypać posiekanymi orzechami. (Użyłam blachy 30 x 22 cm (mierzone dołem) wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Powierzchnię lekko przydusić, nakłuć widelcem, posmarować mlekiem i udekorować obranymi ze skórki migdałami. Mnie się nie chciało dekorować, zwyczajnie posypałam słupkami migdałów. Piec piernik w średnio gorącym piecu (piekłam 35 minut w 175 stopniach). Po wyjęciu — pokrajać na kwadraty. [ATTACH=full]98735[/ATTACH] [ATTACH=full]98736[/ATTACH] [ATTACH=full]98737[/ATTACH] [ATTACH=full]98738[/ATTACH] Piernik jest smaczny od razu po upieczeniu, ale leżakowanie bardzo mu służy - z każdym dniem nabiera smaku i wilgotności. W naturze jest trochę ciemniejszy niż na zdjęciu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik warszawski
Bottom