- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Piernik wg dr. Russaka
- trzy szklanki miodu
- szklanka cukru białego
- 2 łyżki stołowe mielonych goździków
- łyżeczka świeżo tarkowanej gałki muszkatołowej
- łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 łyżki stołowe kakao
- tabliczka czekolady
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki żytniej
- 6 jaj
- 25dkg masła
- 4 łyżki oliwy
- bakalie
- czubata łyżka sody (w opisie - czubata łyżeczka od herbaty)
- 150ml mleka
W garnku podgrzać miód i cukier, dodać mielone przyprawy piernikowe oraz kakao, a następnie tabliczkę czekolady, jak wszystko się połączy - ostudzić.
Zawartość rondelka wlewamy do makutry, ucierając dodajemy zmieszaną mąkę pszenną z żytnią, do tego dodajemy całe jaja, masło oraz oliwę. Wybijamy to przez pół godziny, aby na końcu dodać bakalie, obtoczone w mące, aby nie opadły na dno w cieście: orzechy, rodzynki, pokrojone figi (po 20dkg) i łyżkę czubatą od herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku mleka (ok. 150ml).
Gdy ciasto jest rzadkie, dosypujemy mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wlewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) 1 do 1,5 godziny.
Pamiętajmy, że piernik im starszy, tym lepszy.
Po dwóch tygodniach możemy przełożyć go kremem (my użyliśmy dżemu z czarnej porzeczki) i polewamy czekoladą.
Ja w garnku podgrzałam miód z dodatkami,
w misce zmieszałam obie mąki,dodałam rozbite jajka,roztopione masło,olej i ostudzony miód z dodatkami,a na końcu dodałam sodę rozpuszczoną w mleku.Wszystko dobrze wyrobiłam i wlałam na blachę.
O bakaliach całkiem zapomniałam
Na drugi raz dodam więcej przypraw korzennych.
Przekładałam powidłami,jakieś powidła dwuletnie miałam(twarde jak marmolada sie zrobiły),świeże powidła śliwkowe,wszystko podgrzałam i już.
Przepis pochodzi ze stronki http://wyrobydomowe.com.pl/pyszny-piernik-...egorza-russaka/
https://www.lasy.gov.pl/pl/edukacja/blogi/b...znym-piernikiem

- trzy szklanki miodu
- szklanka cukru białego
- 2 łyżki stołowe mielonych goździków
- łyżeczka świeżo tarkowanej gałki muszkatołowej
- łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 łyżki stołowe kakao
- tabliczka czekolady
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki żytniej
- 6 jaj
- 25dkg masła
- 4 łyżki oliwy
- bakalie
- czubata łyżka sody (w opisie - czubata łyżeczka od herbaty)
- 150ml mleka
W garnku podgrzać miód i cukier, dodać mielone przyprawy piernikowe oraz kakao, a następnie tabliczkę czekolady, jak wszystko się połączy - ostudzić.
Zawartość rondelka wlewamy do makutry, ucierając dodajemy zmieszaną mąkę pszenną z żytnią, do tego dodajemy całe jaja, masło oraz oliwę. Wybijamy to przez pół godziny, aby na końcu dodać bakalie, obtoczone w mące, aby nie opadły na dno w cieście: orzechy, rodzynki, pokrojone figi (po 20dkg) i łyżkę czubatą od herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku mleka (ok. 150ml).
Gdy ciasto jest rzadkie, dosypujemy mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wlewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) 1 do 1,5 godziny.
Pamiętajmy, że piernik im starszy, tym lepszy.
Po dwóch tygodniach możemy przełożyć go kremem (my użyliśmy dżemu z czarnej porzeczki) i polewamy czekoladą.
Ja w garnku podgrzałam miód z dodatkami,
w misce zmieszałam obie mąki,dodałam rozbite jajka,roztopione masło,olej i ostudzony miód z dodatkami,a na końcu dodałam sodę rozpuszczoną w mleku.Wszystko dobrze wyrobiłam i wlałam na blachę.
O bakaliach całkiem zapomniałam

Na drugi raz dodam więcej przypraw korzennych.
Przekładałam powidłami,jakieś powidła dwuletnie miałam(twarde jak marmolada sie zrobiły),świeże powidła śliwkowe,wszystko podgrzałam i już.
Przepis pochodzi ze stronki http://wyrobydomowe.com.pl/pyszny-piernik-...egorza-russaka/
https://www.lasy.gov.pl/pl/edukacja/blogi/b...znym-piernikiem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: