Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik z bakaliami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elle" data-source="post: 1058148" data-attributes="member: 20671"><p>Przepis z bloga Moje Wypieki, jednak zmieniony przeze mnie. </p><p><a href="http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Piernik-litewski-z-bakaliami.html" target="_blank">http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Piernik...-bakaliami.html</a></p><p>Baaardzo polecam, jest mięciutki, aromatyczny, i te bakalie...palce lizać!</p><p></p><p>Użyłam:</p><p>300 g mąki pszennej + 1 łyżka</p><p>300g mąki żytniej żurkowej</p><p>300g margaryny &quot;Mlecznej&quot; </p><p>niepełną szklankę cukru (następnym razem dam jeszcze mniej)</p><p>320g miodu wielokwiatowego</p><p>1 i 1/3 szkl kefiru</p><p>4 jajka</p><p>1,5 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)</p><p>1 łyżkę cynamonu</p><p>250g bakalii (dałam jasne rodzynki, żurawiny, kandyzowaną skórę pomarańczową, daktyle i migdały)</p><p></p><p>Wymieszałam: obie mąki, przyprawy i sodę. W osobnym naczyniu wymieszałam bakalie i oprószyłam je łyżką mąki pszennej. Margarynę pokroiłam na małe kawałki i roztopiłam razem z miodem. Odstawiłam do ostygnięcia. W dużej misce rozbiłam trzepaczką jaja z cukrem, aż się lekko spieniły i zmieniły kolor. Do jaj dodałam ostudzony miód z margaryną, wymieszałam, następnie bakalie i, na przemian, mąkę z kefirem. Gdy składniki się połączyły wylałam masę na dużą blachę (ok 30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam równą godzinę w 170*C.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elle, post: 1058148, member: 20671"] Przepis z bloga Moje Wypieki, jednak zmieniony przeze mnie. [URL="http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Piernik-litewski-z-bakaliami.html"]http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Piernik...-bakaliami.html[/URL] Baaardzo polecam, jest mięciutki, aromatyczny, i te bakalie...palce lizać! Użyłam: 300 g mąki pszennej + 1 łyżka 300g mąki żytniej żurkowej 300g margaryny "Mlecznej" niepełną szklankę cukru (następnym razem dam jeszcze mniej) 320g miodu wielokwiatowego 1 i 1/3 szkl kefiru 4 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika (20g) 1 łyżkę cynamonu 250g bakalii (dałam jasne rodzynki, żurawiny, kandyzowaną skórę pomarańczową, daktyle i migdały) Wymieszałam: obie mąki, przyprawy i sodę. W osobnym naczyniu wymieszałam bakalie i oprószyłam je łyżką mąki pszennej. Margarynę pokroiłam na małe kawałki i roztopiłam razem z miodem. Odstawiłam do ostygnięcia. W dużej misce rozbiłam trzepaczką jaja z cukrem, aż się lekko spieniły i zmieniły kolor. Do jaj dodałam ostudzony miód z margaryną, wymieszałam, następnie bakalie i, na przemian, mąkę z kefirem. Gdy składniki się połączyły wylałam masę na dużą blachę (ok 30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam równą godzinę w 170*C. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik z bakaliami
Top
Bottom