Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
piernik z bakaliami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 192456" data-attributes="member: 708"><p>Robię go od kilku lat.Jest łatwy,szybki i smaczny.Można go jeśc od razu,wytrzymuje dłużej niż tydzień.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>4 jajka</p><p>2 szklanki cukru</p><p>12,5 dag masła rozpuścić i ostudzić do ciepłego</p><p>2 łyżki oleju</p><p>4 łyżki śmietany (najlepiej gęstej)</p><p>0,5 kg miodu podgrzanego</p><p>5,5 szklanki mąki + 2 płaskie łyżeczki sody</p><p>1 szklanka mleka podgrzanego</p><p>2 torebki przyprawy do piernika</p><p>dużo bakali (figi,orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki i morele)</p><p></p><p>Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy resztę składników w kolejności zapisania i nie przerywając mieszania.Ciasto wlewamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułeczką. Piec 1-1,5 godziny w 150-180 stopniach C.jeszcze gorący można posmarować rozpuszczoną czekoladą</p><p>Ja czekoladą nie smaruję,z bakali daję głównie figi a rezygnuję z orzechów i migdałów.Bakali daję ok. pół kilo</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 192456, member: 708"] Robię go od kilku lat.Jest łatwy,szybki i smaczny.Można go jeśc od razu,wytrzymuje dłużej niż tydzień. Składniki: 4 jajka 2 szklanki cukru 12,5 dag masła rozpuścić i ostudzić do ciepłego 2 łyżki oleju 4 łyżki śmietany (najlepiej gęstej) 0,5 kg miodu podgrzanego 5,5 szklanki mąki + 2 płaskie łyżeczki sody 1 szklanka mleka podgrzanego 2 torebki przyprawy do piernika dużo bakali (figi,orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki i morele) Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy resztę składników w kolejności zapisania i nie przerywając mieszania.Ciasto wlewamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułeczką. Piec 1-1,5 godziny w 150-180 stopniach C.jeszcze gorący można posmarować rozpuszczoną czekoladą Ja czekoladą nie smaruję,z bakali daję głównie figi a rezygnuję z orzechów i migdałów.Bakali daję ok. pół kilo [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
piernik z bakaliami
Top
Bottom