Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik z herbatą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="natalia" data-source="post: 192030" data-attributes="member: 901"><p>Ciasto:3szkl mąki,1szkl cukru,1szkl sztucznego miodu,1szkl oleju,3 łyżki herbaty liściastej,4 jajka,2 łyżeczki sody,przyprawa do piernika.Herbatę wsypać do szklanki i do pełna zalać wrzątkiem,odstawić.Zimną odcedzić.Białka ubić z cukrem,dodać żółtka i esencję herbacianą oraz resztę składników.Z tak przygotowanego ciasta upiec 3 placki(tortownica śr 28cm).Masa bakaliowa:kostka masła,1/2 kostki margaryny,1/2 szkl cukru,2 łyżki mąki zwykłej,2 łyżki mąki ziemniacz.,1/2l mleka,cukier wanil.,10dag rodzynek,5dag wiórek kokos.,5dag orzechów posiekanych,1/2 tabliczki startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady,2 łyżki kakao,4 jajka,100ml wódki.Z mleka,cukru i obu mąk ugotować budyń.Do gorącego ciągle mieszając dać żółtka.Ostudzić i utrzeć z masłem i margaryną,na koniec dodać kakao,bakalie i wódkę.Pierwszy placek posmarować kwaskowym dżemem na to dać połowę masy bakaliowej,przykryć drugim plackiem.Wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim plackiem.Wierzch udekorować polewą czekoladową.Ciasto musi postać przynajmniej jeden dzień żeby się przegryzło,ale najlepsze jest po 2-3 dniach.Polecam bo naprawdę jest pyszny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="natalia, post: 192030, member: 901"] Ciasto:3szkl mąki,1szkl cukru,1szkl sztucznego miodu,1szkl oleju,3 łyżki herbaty liściastej,4 jajka,2 łyżeczki sody,przyprawa do piernika.Herbatę wsypać do szklanki i do pełna zalać wrzątkiem,odstawić.Zimną odcedzić.Białka ubić z cukrem,dodać żółtka i esencję herbacianą oraz resztę składników.Z tak przygotowanego ciasta upiec 3 placki(tortownica śr 28cm).Masa bakaliowa:kostka masła,1/2 kostki margaryny,1/2 szkl cukru,2 łyżki mąki zwykłej,2 łyżki mąki ziemniacz.,1/2l mleka,cukier wanil.,10dag rodzynek,5dag wiórek kokos.,5dag orzechów posiekanych,1/2 tabliczki startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady,2 łyżki kakao,4 jajka,100ml wódki.Z mleka,cukru i obu mąk ugotować budyń.Do gorącego ciągle mieszając dać żółtka.Ostudzić i utrzeć z masłem i margaryną,na koniec dodać kakao,bakalie i wódkę.Pierwszy placek posmarować kwaskowym dżemem na to dać połowę masy bakaliowej,przykryć drugim plackiem.Wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim plackiem.Wierzch udekorować polewą czekoladową.Ciasto musi postać przynajmniej jeden dzień żeby się przegryzło,ale najlepsze jest po 2-3 dniach.Polecam bo naprawdę jest pyszny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik z herbatą
Top
Bottom