Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik z marchwi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 8076" data-attributes="member: 39"><p><strong>Piernik z marchwi</strong></p><p>2 szklanki surowej startej na drobno marchwi</p><p>4 szklanki mąki pszennej lub żytniej pytlowej</p><p>1 szklanka cukru</p><p>2 jaja</p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>1 łyżeczka przypraw (cynamonu, tłuczonych goździków...)</p><p></p><p>Do utartej marchwi dodać makę, cukier, jaja, przyprawy i sodę, ciasto wyrobić łyżką lub ręką. Posmarowac tłuszczem blachę, wyłożyć ciasto, wygładzić je, upiec w dobrze nagrzanym piekraniku.</p><p></p><p><em>Dodatkowe informacje:</em></p><p></p><p>Przepis z polskiej ksiazki kucharskie z lat 30-tych zeszłego wieku (brak strony tytułowej i pierwszych kartek). </p><p>Blaszka – szeroka i głęboka keksówka. Piekłam w temp. 180 stopni ok 30-40 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 8076, member: 39"] [B]Piernik z marchwi[/B] 2 szklanki surowej startej na drobno marchwi 4 szklanki mąki pszennej lub żytniej pytlowej 1 szklanka cukru 2 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przypraw (cynamonu, tłuczonych goździków...) Do utartej marchwi dodać makę, cukier, jaja, przyprawy i sodę, ciasto wyrobić łyżką lub ręką. Posmarowac tłuszczem blachę, wyłożyć ciasto, wygładzić je, upiec w dobrze nagrzanym piekraniku. [I]Dodatkowe informacje:[/I] Przepis z polskiej ksiazki kucharskie z lat 30-tych zeszłego wieku (brak strony tytułowej i pierwszych kartek). Blaszka – szeroka i głęboka keksówka. Piekłam w temp. 180 stopni ok 30-40 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik z marchwi
Top
Bottom