- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Przepis z książki Konemanna, wpisany na FK przez jakąś dobrą duszę
Piernik jest pyszny, jestem pewna, że kto upiecze go raz, będzie mu wierny we wszystkie jesienne wieczory
Podgrzac piekarnik do 170C.
Wylozyc blaszke o boku 18cm i glebokosci 3,5cm pergaminem, natluscic go i oproszyc maka. W rondelku rozpuscic:
melase (100gr),
maslo (100gr),
zloty syrop lub syrop kukurydziany (100gr),
brazowy cukier (100gr)
i mleko 150ml.
Odstawic i ostudzic.
Przesiac do miski:
make owsiana (50gr - lub zmielone drobno otreby),
maka (125gr),
zmielony imbir (1,5 lyzeczki),
mieszanke przypraw do piernika (2 lyzeczki)
i proszek do pieczenia...(w spisie w ksiazce nie napisano o proszku tylko o sodzie...1/2 lyzeczki - podczas laczenia skladnikow w opisie - zamieniono sode na proszek).
Teraz do wszystkich suchych wlewamy nasza mieszanke mokrych...i mieszamy.
Ciagle mieszajac wbijamy pojedynczo jaja (2szt) i ciagle mieszamy az do polaczenia na jednolito...
Przelozyc do blaszki i piec 30 -40minut do momentu az nie przykleja sie do
patyka. Pozostawic ciasto w blaszce na 5 minut niechaj stygnie. Potem przelozyc
na metalowa podstawke i studzic w pergaminie aby utrzymac wilgotnosc do momentu
podania...


Podgrzac piekarnik do 170C.
Wylozyc blaszke o boku 18cm i glebokosci 3,5cm pergaminem, natluscic go i oproszyc maka. W rondelku rozpuscic:
melase (100gr),
maslo (100gr),
zloty syrop lub syrop kukurydziany (100gr),
brazowy cukier (100gr)
i mleko 150ml.
Odstawic i ostudzic.
Przesiac do miski:
make owsiana (50gr - lub zmielone drobno otreby),
maka (125gr),
zmielony imbir (1,5 lyzeczki),
mieszanke przypraw do piernika (2 lyzeczki)
i proszek do pieczenia...(w spisie w ksiazce nie napisano o proszku tylko o sodzie...1/2 lyzeczki - podczas laczenia skladnikow w opisie - zamieniono sode na proszek).
Teraz do wszystkich suchych wlewamy nasza mieszanke mokrych...i mieszamy.
Ciagle mieszajac wbijamy pojedynczo jaja (2szt) i ciagle mieszamy az do polaczenia na jednolito...
Przelozyc do blaszki i piec 30 -40minut do momentu az nie przykleja sie do
patyka. Pozostawic ciasto w blaszce na 5 minut niechaj stygnie. Potem przelozyc
na metalowa podstawke i studzic w pergaminie aby utrzymac wilgotnosc do momentu
podania...