Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 633606" data-attributes="member: 2980"><p>Taki piernik pieklismy w moim rodzinnym domu. Przepis wstawiam na prosbe Joanny - podobny jest do<a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17110&hl=piernik" target="_blank"> Piernika Handzi</a>.</p><p></p><p></p><p>Skladniki:</p><p>1/4 kg miodu</p><p>1/4 kg cukru - moze byc bialy, lub brazowy, (mozna dac tylko mniej, np. szklanke)</p><p>2 szklanki maki pszennej</p><p>2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej</p><p>1/ 2 kostki margaryny </p><p>3 jajka</p><p>1 szklanka kwasnego mleka lub kefiru</p><p>1 opakowanie przyprawy do piernika lub z braku gotowej przyprawy robimy mieszanke cynamonu, imbiru, kardamonu, galki muszkatalowej, gozdzikow - tak ze 2 dobre lyzki.</p><p></p><p>Rozpuszczamy miod, dodajemy przyprawy, cukier, margaryne i kwasne mleko. Zagotowujemy i do goracej masy wsypujemy powoli make. Inaczej mowiac zaparzamy : ). Trzeba dobrze mieszac, tak by sie nie porobily grudki, ewentualnie rozetrzec. Zostawiamy do ostygniecia. W miedzyczasie przygotowujemy forme keksowa, smarujemy ja margaryna lub innym tluszczem, i wysypujemy maka badz bulka tarta. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym zoltku, ucieramy mikserem z hakami, albo lyzka jak ktos chce sie pomeczyc ; ). Pod koniec dodajemy sode oczyszczona. Ubijamy piane z bialek i delikatnie mieszamy z przygotowana masa. Nakladamy ciasto do formy i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zalezy to jednak od piekarnika, wiec czas pieczenia trzeba indywidualnie dostosowac. </p><p>Moj wczorajszy piernik pieknie pekl wzdluz i pachnial nieziemsko. </p><p>Piernik teoretycznie moze lezakowac, w praktyce byl pieczony zwykle przed Wigilia i zjadany na biezaco.</p><p></p><p>[ATTACH=full]20683[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 633606, member: 2980"] Taki piernik pieklismy w moim rodzinnym domu. Przepis wstawiam na prosbe Joanny - podobny jest do[URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17110&hl=piernik"] Piernika Handzi[/URL]. Skladniki: 1/4 kg miodu 1/4 kg cukru - moze byc bialy, lub brazowy, (mozna dac tylko mniej, np. szklanke) 2 szklanki maki pszennej 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej 1/ 2 kostki margaryny 3 jajka 1 szklanka kwasnego mleka lub kefiru 1 opakowanie przyprawy do piernika lub z braku gotowej przyprawy robimy mieszanke cynamonu, imbiru, kardamonu, galki muszkatalowej, gozdzikow - tak ze 2 dobre lyzki. Rozpuszczamy miod, dodajemy przyprawy, cukier, margaryne i kwasne mleko. Zagotowujemy i do goracej masy wsypujemy powoli make. Inaczej mowiac zaparzamy : ). Trzeba dobrze mieszac, tak by sie nie porobily grudki, ewentualnie rozetrzec. Zostawiamy do ostygniecia. W miedzyczasie przygotowujemy forme keksowa, smarujemy ja margaryna lub innym tluszczem, i wysypujemy maka badz bulka tarta. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym zoltku, ucieramy mikserem z hakami, albo lyzka jak ktos chce sie pomeczyc ; ). Pod koniec dodajemy sode oczyszczona. Ubijamy piane z bialek i delikatnie mieszamy z przygotowana masa. Nakladamy ciasto do formy i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zalezy to jednak od piekarnika, wiec czas pieczenia trzeba indywidualnie dostosowac. Moj wczorajszy piernik pieknie pekl wzdluz i pachnial nieziemsko. Piernik teoretycznie moze lezakowac, w praktyce byl pieczony zwykle przed Wigilia i zjadany na biezaco. [ATTACH=full]20683[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik
Top
Bottom