Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
pierniki brukowce
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 642765" data-attributes="member: 5092"><p>Wczoraj pisałam w pośpiechu i teraz chcę coś dodać. Masła oczywiście 20 dkg i to koniecznie masło a nie margaryna.</p><p>Jajka 6 w wypadku wyjątkowo małych, normalne idą 5 i dość. Ale wcale nie musisz ich ubijać, możesz tylko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli i tak jest chyba lepiej. chociaż przepis każe ubijać. Jeśli jednak ubijesz, to nie dodawaj wszystkich naraz, tylko po trochu, możliwe że ciasto zrobi sie zbyt rzadkie i nie dodasz wszystkich jaj, ubitych , bo roztrzepane pójdą wszystkie. Ciasto i tak nie będzie nazbyt gęste, ale sie nie stresuj, ono zgęstnieje wystarczająco podczas leżakowanie w lodówce. Co do mąki to w przepisie jest 1 kg ale raczej kieruj się zdrowym rozsądkiem i jeśli będziesz uważała że należy dosypać mąki to dosyp i już, byle bez przesady. Teraz nie zważyłam ale napewno poszło ponad kilogram.</p><p>A tak naprawdę to można te ciastka piec z każdego ciasta piernikowego które jest dość gęste aby je uformować w ten sposób. Moja siostra te &quot;kopytka&quot; (robimy je raczej spore) przerabia na kulki i tak je układa aby się zrosły. Ja robię jedną blachę zrośniętego brukowca bo lubię to przełożenie a resztę ciasta piekę tak, aby były pojedyncze ciastka i potem lukruję. Pozdrawiam! Mam nadzieję że się udadzą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 642765, member: 5092"] Wczoraj pisałam w pośpiechu i teraz chcę coś dodać. Masła oczywiście 20 dkg i to koniecznie masło a nie margaryna. Jajka 6 w wypadku wyjątkowo małych, normalne idą 5 i dość. Ale wcale nie musisz ich ubijać, możesz tylko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli i tak jest chyba lepiej. chociaż przepis każe ubijać. Jeśli jednak ubijesz, to nie dodawaj wszystkich naraz, tylko po trochu, możliwe że ciasto zrobi sie zbyt rzadkie i nie dodasz wszystkich jaj, ubitych , bo roztrzepane pójdą wszystkie. Ciasto i tak nie będzie nazbyt gęste, ale sie nie stresuj, ono zgęstnieje wystarczająco podczas leżakowanie w lodówce. Co do mąki to w przepisie jest 1 kg ale raczej kieruj się zdrowym rozsądkiem i jeśli będziesz uważała że należy dosypać mąki to dosyp i już, byle bez przesady. Teraz nie zważyłam ale napewno poszło ponad kilogram. A tak naprawdę to można te ciastka piec z każdego ciasta piernikowego które jest dość gęste aby je uformować w ten sposób. Moja siostra te "kopytka" (robimy je raczej spore) przerabia na kulki i tak je układa aby się zrosły. Ja robię jedną blachę zrośniętego brukowca bo lubię to przełożenie a resztę ciasta piekę tak, aby były pojedyncze ciastka i potem lukruję. Pozdrawiam! Mam nadzieję że się udadzą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
pierniki brukowce
Top
Bottom