Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniki w inny sposób
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="olela" data-source="post: 791307" data-attributes="member: 6716"><p>Przepis pochodzi z przedwojennej książeczki z przepisami mojej Babci. Nie wiem kto jest autorem bo w zawierusze dziejów książka straciła okładkę i stronę tytułową (Babcia dostała ją za kupowanie produktów Oetkera)</p><p>Podaję jak w oryginale.</p><p></p><p><u>Składniki:</u></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">4 jajka,</li> <li data-xf-list-type="ul">50 deka cukru,</li> <li data-xf-list-type="ul">1 kilo miodu,</li> <li data-xf-list-type="ul">1 1/2 kilo mąki,</li> <li data-xf-list-type="ul">2 paczki do pieczenia Dra Oetkera, </li> <li data-xf-list-type="ul">12 1/2 deka cykaty lub ocukrzonej skórki cytryny,</li> <li data-xf-list-type="ul">kilka kropel olejku cytrynowego Dra Oetkera,</li> <li data-xf-list-type="ul">2 pełne łyżki cynamonu,</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżka imbiru,</li> <li data-xf-list-type="ul">1 1/2 deka sody</li> </ul><p><u>Sposób przyrządzania:</u></p><p>Zmieszaną z proszkiem do pieczenia z mąkę sypie się do miski lub na stolnicę, robi w środku zagłębienie i wlewa w nie białko ubite z cukrem na pianę. Następnie nagrzewa się miód i wlewa także do zagłębienia, dodając sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. Pod koniec dodaje się drobno pokrajaną cykatę, nie obrane i posiekane migdały, skórkę cytryny, imbir, cynamon i goździki. Całą tę masę miesza się na sztywne ciasto i odstawia na 8 dni. Po upływie tego czasu wałkuje się ciasto na 0,5 cm, wykłada na posmarowaną masłem blachę i piecze przy wolnym ogniu. Natychmiast po wyjęciu z pieca kraje się ciasto na czworokątne kawałki.</p><p>Do lukru miesza się drobno zmielony cukier z białkiem, smaruje tym ciasto i suszy przy otwartym piecu przy niezbyt wielkim ogniu.</p><p></p><p>Uwagi:</p><p>- Z tego ciasta można robić tradycyjne pierniczki wykrawane foremkami,</p><p>- Migdały daję obrane,</p><p>- Pierniczki rosną, więc lepiej wychodzą kształty bez zbyt małych detali</p><p>- Zaraz po upieczeniu pierniczki są chrupiące ale po 2-3 dniach miękną</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="olela, post: 791307, member: 6716"] Przepis pochodzi z przedwojennej książeczki z przepisami mojej Babci. Nie wiem kto jest autorem bo w zawierusze dziejów książka straciła okładkę i stronę tytułową (Babcia dostała ją za kupowanie produktów Oetkera) Podaję jak w oryginale. [U]Składniki:[/U] [LIST][*]4 jajka, [*]50 deka cukru, [*]1 kilo miodu, [*]1 1/2 kilo mąki, [*]2 paczki do pieczenia Dra Oetkera, [*]12 1/2 deka cykaty lub ocukrzonej skórki cytryny, [*]kilka kropel olejku cytrynowego Dra Oetkera, [*]2 pełne łyżki cynamonu, [*]1 łyżka imbiru, [*]1 1/2 deka sody [/LIST] [U]Sposób przyrządzania:[/U] Zmieszaną z proszkiem do pieczenia z mąkę sypie się do miski lub na stolnicę, robi w środku zagłębienie i wlewa w nie białko ubite z cukrem na pianę. Następnie nagrzewa się miód i wlewa także do zagłębienia, dodając sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. Pod koniec dodaje się drobno pokrajaną cykatę, nie obrane i posiekane migdały, skórkę cytryny, imbir, cynamon i goździki. Całą tę masę miesza się na sztywne ciasto i odstawia na 8 dni. Po upływie tego czasu wałkuje się ciasto na 0,5 cm, wykłada na posmarowaną masłem blachę i piecze przy wolnym ogniu. Natychmiast po wyjęciu z pieca kraje się ciasto na czworokątne kawałki. Do lukru miesza się drobno zmielony cukier z białkiem, smaruje tym ciasto i suszy przy otwartym piecu przy niezbyt wielkim ogniu. Uwagi: - Z tego ciasta można robić tradycyjne pierniczki wykrawane foremkami, - Migdały daję obrane, - Pierniczki rosną, więc lepiej wychodzą kształty bez zbyt małych detali - Zaraz po upieczeniu pierniczki są chrupiące ale po 2-3 dniach miękną [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniki w inny sposób
Bottom