Pierniki

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Wiem, że tu już jest sporo przepisów, ale podam też swój, może ktoś się skusi
icon_smile.gif

Dostałam przepis kiedyś od babci i go przerobiłam na bardziej kakaowy.

Pierniki Inuli

Składniki:
* 600 ml miodu -- może być sztuczny, ale ja daję prawdziwy (zazwyczaj lipowy)
* 2 szklanki cukru
* 50 g kakao (DecoMoreno)
* 1 kostka margaryny (daję kasie)
* przyprawa do pierników (daję Dr Oetker'a 40g)
* 1 1/2 kg mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 3 łyżki oleju
* 2 całe jajka
* 4 żółtka (białka nie wylewać, zostawić do lukru!!!)

Miód, margarynę, cukier oraz przyprawę korzenną i kakao podgrzać w garnku, do rozpuszczenia wszystkich składników. Przestudzić.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać razem przez sito. Do przestudzonych składników płynnych dodać jajka i żółtka, oraz olej, potem stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać. Ja mieszam zawsze mikserem, nie dodaję całej mąki (zostawiam około szklanki) i wykładam ciasto na stolnicę podsypaną tą zostawioną mąką. Dogniatam, dzielę na 3 części, każdą zawijam w folię i buch do lodówki na 3-4 godziny. Potem wyciągam jedną porcję, rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm, wykrawam pierniki i układam na blasze wyłożonej pergaminem. Można kłaść je w małych odstępach gdyż aż tak mocno nie rosną.
Piekę 12 minut w temp. 175°C. Korzystam z dwóch blach tych od piekarnika. Na jedną kładę i wkładam do pieczenia. Jak te się pieką to w tym czasie uzupełniam drugą blachę. Jak pierwsza się upiecze to wyciągam, stawiam na garnku lub kuchence do przestudzenia, a wkładam do piekarnika drugą blachę. Po jakiś 3 minutach z pierwszej blachy zbieram pierniki i przekładam na siatkę do całkowitego wystudzenia. I na pustą blachę nakładam kolejną porcję pierników. I tak sobie wachluję tymi dwoma blachami aż do wykończenia ciasta.

Zanim skończę wsio piec to te pierwsze już są zimne i mogę brać się za lukier.
A tak wyglądają:
- po upieczeniu:

post-12086-1259959616.jpg

- już polukrowane (w tym roku zachęcona Waszymi zdjęciami wysiliłam się bardziej niż zazwyczaj
icon_mrgreen.gif
)

post-12086-1259959654.jpg

Po wystudzeniu polukrować.

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
a tak wyglądały w zeszłym roku (ciemniejsze bo dałam 100 g kakao, w tym dałam około 50 g)

Załączniki

• pierniki_inuli.jpg
    pierniki_inuli.jpg
    124.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy