Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Pieróg biłgorajski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 730563" data-attributes="member: 5092"><p>Właściwie nie jestem pewna czy tutaj jest jego miejsce, jeśli nie, to proszę o przeniesienie. Ale sam pieróg bardzo polecam.</p><p>2 kg ugotowanych ziemniaków</p><p>3 łyżki soli</p><p>0,5 kg kaszy gryczanej (prawdziwa biłgorajska kasza jest taka jasna, ale może byż każda)</p><p>0,5 kg białego sera tłustego</p><p>1 masło albo dobra margaryna</p><p>0,5 litra możliwie tłustej śmietany ( ja kupuję taką na targu)</p><p>1 jajko</p><p>garstka mąki</p><p>Ziemniaki ugotować, utłuc, na gorące wsypać suchą kaszę (po biłgorajsku - krupy).Dobrze wymieszać. Na wierzcu położyć całe masło, przykryć garnek.</p><p>Kiedy masło się roztopi i ziemniaki trochę ostygną, dodać śmietanę, jajkoi garśc mąki, dokladnie wyrobić ręką.</p><p>Na stolnicy posypanej mąką uformować kulę. Formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, włożyć tę kulę i lekko docisnąć. Piec 2,5 godz. aż wierzch będzie rumiany.</p><p>To jest porcja na taki okrągły prodiż, jeśli ktoś to jeszcze ma. Jednak można z powodzeniem upiec to w piekarniku nagrzanym do temp. najwyżej 200 stopni. </p><p>Dla tego pieroga mam nadal prodiż, tylko do tego używany.</p><p></p><p>Bardzo polecam ten pieróg, można go jeść na gorąco po upieczeniu, na zimno z masłem albo podsmażany na maśle na patelni.</p><p></p><p>I jeszcze odmiana bychawska, przepis podany przez W. Sulisza w radio Lublin;</p><p>0,5 kg kaszy gryczanej, 0,80 dag białego sera, 3 jaja, 750 ml kwaśnej śmietany, 30 dag masła, sól, cukier. Na skórkę: 2 szklanki zsiadłego mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka sody, mąka pszenna (ile przyjmie ciasto). </p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Najpierw musicie zalać kaszę gorącym mlekiem, podgotować i zostawić na 1 godzinę. Po uparowaniu możecie przystąpić do dalszych czynności. Najpierw trzeba sklarować masło. Następnie do misy z uparowaną kaszą wrzucić pokruszony ser.</p><p>– Pamiętajcie, żeby pokruszyć go na grube kawałki – pouczyła nas Helena Baran. Do kaszy wymieszanej z serem dodajecie jajka, roztopione masło, śmietanę. Po wyrobieniu należy doprawić masę cukrem i solą.</p><p>Przełożyć masę do brytfanki wyłożonej papierem i nasmarowanej masłem. I zrobić skórkę. Z naleśnikowego ciasta na kwaśnym mleku, którym to ciastem należy posmarować wierzch piroga.</p><p>Nastawiacie piekarnik na 200 stopni, pieczecie godzinkę. Palce lizać.</p><p></p><p>Moim zdaniem biłgorajski jest o wiele lepszy (sprawdziłam) ale może to tylko przemówił mój patriotyzm lokalny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 730563, member: 5092"] Właściwie nie jestem pewna czy tutaj jest jego miejsce, jeśli nie, to proszę o przeniesienie. Ale sam pieróg bardzo polecam. 2 kg ugotowanych ziemniaków 3 łyżki soli 0,5 kg kaszy gryczanej (prawdziwa biłgorajska kasza jest taka jasna, ale może byż każda) 0,5 kg białego sera tłustego 1 masło albo dobra margaryna 0,5 litra możliwie tłustej śmietany ( ja kupuję taką na targu) 1 jajko garstka mąki Ziemniaki ugotować, utłuc, na gorące wsypać suchą kaszę (po biłgorajsku - krupy).Dobrze wymieszać. Na wierzcu położyć całe masło, przykryć garnek. Kiedy masło się roztopi i ziemniaki trochę ostygną, dodać śmietanę, jajkoi garśc mąki, dokladnie wyrobić ręką. Na stolnicy posypanej mąką uformować kulę. Formę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, włożyć tę kulę i lekko docisnąć. Piec 2,5 godz. aż wierzch będzie rumiany. To jest porcja na taki okrągły prodiż, jeśli ktoś to jeszcze ma. Jednak można z powodzeniem upiec to w piekarniku nagrzanym do temp. najwyżej 200 stopni. Dla tego pieroga mam nadal prodiż, tylko do tego używany. Bardzo polecam ten pieróg, można go jeść na gorąco po upieczeniu, na zimno z masłem albo podsmażany na maśle na patelni. I jeszcze odmiana bychawska, przepis podany przez W. Sulisza w radio Lublin; 0,5 kg kaszy gryczanej, 0,80 dag białego sera, 3 jaja, 750 ml kwaśnej śmietany, 30 dag masła, sól, cukier. Na skórkę: 2 szklanki zsiadłego mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka sody, mąka pszenna (ile przyjmie ciasto). Wykonanie: Najpierw musicie zalać kaszę gorącym mlekiem, podgotować i zostawić na 1 godzinę. Po uparowaniu możecie przystąpić do dalszych czynności. Najpierw trzeba sklarować masło. Następnie do misy z uparowaną kaszą wrzucić pokruszony ser. – Pamiętajcie, żeby pokruszyć go na grube kawałki – pouczyła nas Helena Baran. Do kaszy wymieszanej z serem dodajecie jajka, roztopione masło, śmietanę. Po wyrobieniu należy doprawić masę cukrem i solą. Przełożyć masę do brytfanki wyłożonej papierem i nasmarowanej masłem. I zrobić skórkę. Z naleśnikowego ciasta na kwaśnym mleku, którym to ciastem należy posmarować wierzch piroga. Nastawiacie piekarnik na 200 stopni, pieczecie godzinkę. Palce lizać. Moim zdaniem biłgorajski jest o wiele lepszy (sprawdziłam) ale może to tylko przemówił mój patriotyzm lokalny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Pieróg biłgorajski
Bottom