Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Pieróg z ryżem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 168642" data-attributes="member: 692"><p>Co jest dobre odgrzewane? Bigos, bigos i jeszcze raz bigos. I grochówka. No może krupnik.Też tak myślałam. Aż pewnego razu upiekłam pieróg nadziewany serem i ryżem. </p><p></p><p>Ciasto robi się tak bardzo inaczej, że aż musiałam przełamać w sobie stereotyp, no bo sami powiedzcie: w rondelku zagotowuje się pół szklanki oliwy ( olej też może być) , pół szklanki wody i sól. Zdjąć z ognia, dosypać powoli 2 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki) plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać ok.10 min. Gotowe ciasto włożyć do posmarowanej oliwą miski, przykryć i zająć się przygotowywaniem farszu.</p><p></p><p>Najpierw ryż - najlepiej zwykły, najtańszy. Pół litra wody, łyżka oliwy, sól - zagotować, wsypać 25 dkg suchego ryżu, zamieszać, przykryć , gotować na małym ogniu 20 minut. Ser typu feta - 1 kartonik ( 270 g, ale nie o szczegóły chodzi, tu nie apteka) zmiksować z jogurtem ( 250 ml, naturalny, gęsty), dodać łyżkę posiekanego koperku, tyleż natki pietruszki i 2 łyżki szczypiorku. Teraz dodać 2 cale jajka, sół i pieprz. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Ugotowany ryż dodać do masy serowej, wymieszać łyżką i gotowe.</p><p>Ciasto się odleżało, 2/3 rozwałkować trzeba dość cienko i wyłożyć formę ( najlepsza tortownica), nałożyć farsz, przykryć płatem ciasta, starannie skleić brzegi. Posmarować rozbełtanym jajkiem.Można posypać ziarnami sezamu. Upiec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180 stopni. Piecze się około 1 godziny.</p><p></p><p>No dobrze, podałam ten pieróg na ciepło, jakiś taki bez smaku się nam wydał. Zostało do następnego dnia więcej niż połowa. A że nie znoszę wyrzucania jedzenia, postanowiłam "spaść" potrawę po odgrzaniu. Plastry podsmażyłam na oleju, apetycznie zarumienione wyłożyłam na talerze, do tego zielona sałata....Jak oni to jedli! Placek nabrał wyrazistości, specyficznego i znakomitego smaku. I w ten sposób moja kuchnia wzbogaciła się o jeszcze jedną potrawę, która po odgrzaniu jest zdecydowanie lepsza.</p><p></p><p>Tytuł cyklu: "Kulinarki"</p><p>Tytuł odcinka : "Pieróg z ryżem"</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 168642, member: 692"] Co jest dobre odgrzewane? Bigos, bigos i jeszcze raz bigos. I grochówka. No może krupnik.Też tak myślałam. Aż pewnego razu upiekłam pieróg nadziewany serem i ryżem. Ciasto robi się tak bardzo inaczej, że aż musiałam przełamać w sobie stereotyp, no bo sami powiedzcie: w rondelku zagotowuje się pół szklanki oliwy ( olej też może być) , pół szklanki wody i sól. Zdjąć z ognia, dosypać powoli 2 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki) plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać ok.10 min. Gotowe ciasto włożyć do posmarowanej oliwą miski, przykryć i zająć się przygotowywaniem farszu. Najpierw ryż - najlepiej zwykły, najtańszy. Pół litra wody, łyżka oliwy, sól - zagotować, wsypać 25 dkg suchego ryżu, zamieszać, przykryć , gotować na małym ogniu 20 minut. Ser typu feta - 1 kartonik ( 270 g, ale nie o szczegóły chodzi, tu nie apteka) zmiksować z jogurtem ( 250 ml, naturalny, gęsty), dodać łyżkę posiekanego koperku, tyleż natki pietruszki i 2 łyżki szczypiorku. Teraz dodać 2 cale jajka, sół i pieprz. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Ugotowany ryż dodać do masy serowej, wymieszać łyżką i gotowe. Ciasto się odleżało, 2/3 rozwałkować trzeba dość cienko i wyłożyć formę ( najlepsza tortownica), nałożyć farsz, przykryć płatem ciasta, starannie skleić brzegi. Posmarować rozbełtanym jajkiem.Można posypać ziarnami sezamu. Upiec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180 stopni. Piecze się około 1 godziny. No dobrze, podałam ten pieróg na ciepło, jakiś taki bez smaku się nam wydał. Zostało do następnego dnia więcej niż połowa. A że nie znoszę wyrzucania jedzenia, postanowiłam "spaść" potrawę po odgrzaniu. Plastry podsmażyłam na oleju, apetycznie zarumienione wyłożyłam na talerze, do tego zielona sałata....Jak oni to jedli! Placek nabrał wyrazistości, specyficznego i znakomitego smaku. I w ten sposób moja kuchnia wzbogaciła się o jeszcze jedną potrawę, która po odgrzaniu jest zdecydowanie lepsza. Tytuł cyklu: "Kulinarki" Tytuł odcinka : "Pieróg z ryżem" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Pieróg z ryżem
Bottom