- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Z Biblioteki Poradnika domowego
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
3 łyżki oliwy
po pół łyżeczki soli i cukru
ok. 3/4 szklanki wody lub mleka
Farsz:
25 dag kaszanki gryczanej
2 duże cebule
3-4 wątróbki drobiowe
spore kwaśne jabłko
majeranek
2 łyżki oleju
pieprz, sól
jajo do smarowania
Mąkę wymieszać z solą, cukrem, drożdżami i taką ilością powoli dolewanej wody, by powstała zwarta masa (ja wyrabiałam w maszynie, po prostu wszystko wrzuciłam i nastawiłam program). Dodać oliwę i majeranek, zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce.
Kaszankę pokroić (bez flaczka), rozetrzeć widelcem, dodać usmażone na oleju i drobno posiekane wątróbkę i cebule, miąższ jabłka pokrojony w kosteczkę i majeranek. Wymieszać i doprawić.
Zawinąć w placuszki z ciasta, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem i piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Moje zmiany: wzięłam zwykłą kaszankę, przesmażyłam ją z częścią cebulki, inną część cebuli przesmażyłam z jabłkiem. Ponieważ kaszanka nie była gryczana, dogotowałam trochę kaszy gryczanej i dodałam do farszu.
Pierogi są fajne, ciasto lekutko gumowate, ale mnie to odpowiada. Farsz zrobiłam dość pikantny i świetnie się to komponuje z lekką słodyczą jabłka. Dobrze, ze dodałam mało kaszy gryczanej, większy posmak gryki IMO zepsułby cały efekt.

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
3 łyżki oliwy
po pół łyżeczki soli i cukru
ok. 3/4 szklanki wody lub mleka
Farsz:
25 dag kaszanki gryczanej
2 duże cebule
3-4 wątróbki drobiowe
spore kwaśne jabłko
majeranek
2 łyżki oleju
pieprz, sól
jajo do smarowania
Mąkę wymieszać z solą, cukrem, drożdżami i taką ilością powoli dolewanej wody, by powstała zwarta masa (ja wyrabiałam w maszynie, po prostu wszystko wrzuciłam i nastawiłam program). Dodać oliwę i majeranek, zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce.
Kaszankę pokroić (bez flaczka), rozetrzeć widelcem, dodać usmażone na oleju i drobno posiekane wątróbkę i cebule, miąższ jabłka pokrojony w kosteczkę i majeranek. Wymieszać i doprawić.
Zawinąć w placuszki z ciasta, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem i piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Moje zmiany: wzięłam zwykłą kaszankę, przesmażyłam ją z częścią cebulki, inną część cebuli przesmażyłam z jabłkiem. Ponieważ kaszanka nie była gryczana, dogotowałam trochę kaszy gryczanej i dodałam do farszu.
Pierogi są fajne, ciasto lekutko gumowate, ale mnie to odpowiada. Farsz zrobiłam dość pikantny i świetnie się to komponuje z lekką słodyczą jabłka. Dobrze, ze dodałam mało kaszy gryczanej, większy posmak gryki IMO zepsułby cały efekt.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: