Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi chłopskie pieczone*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 847394" data-attributes="member: 422"><p>Z Biblioteki Poradnika domowego </p><p> </p><p> Ciasto:</p><p> 25 dag mąki pszennej</p><p> 3 dag drożdży</p><p> 3 łyżki oliwy</p><p> po pół łyżeczki soli i cukru</p><p> ok. 3/4 szklanki wody lub mleka</p><p> </p><p> Farsz:</p><p> 25 dag kaszanki gryczanej</p><p> 2 duże cebule</p><p> 3-4 wątróbki drobiowe</p><p> spore kwaśne jabłko</p><p> majeranek</p><p> 2 łyżki oleju</p><p> pieprz, sól</p><p> jajo do smarowania</p><p> </p><p> Mąkę wymieszać z solą, cukrem, drożdżami i taką ilością powoli dolewanej wody, by powstała zwarta masa (ja wyrabiałam w maszynie, po prostu wszystko wrzuciłam i nastawiłam program). Dodać oliwę i majeranek, zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce.</p><p> </p><p> Kaszankę pokroić (bez flaczka), rozetrzeć widelcem, dodać usmażone na oleju i drobno posiekane wątróbkę i cebule, miąższ jabłka pokrojony w kosteczkę i majeranek. Wymieszać i doprawić.</p><p> </p><p> Zawinąć w placuszki z ciasta, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem i piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.</p><p> </p><p> </p><p> Moje zmiany: wzięłam zwykłą kaszankę, przesmażyłam ją z częścią cebulki, inną część cebuli przesmażyłam z jabłkiem. Ponieważ kaszanka nie była gryczana, dogotowałam trochę kaszy gryczanej i dodałam do farszu.</p><p> </p><p> Pierogi są fajne, ciasto lekutko gumowate, ale mnie to odpowiada. Farsz zrobiłam dość pikantny i świetnie się to komponuje z lekką słodyczą jabłka. Dobrze, ze dodałam mało kaszy gryczanej, większy posmak gryki IMO zepsułby cały efekt. </p><p></p><p>[ATTACH=full]40749[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 847394, member: 422"] Z Biblioteki Poradnika domowego Ciasto: 25 dag mąki pszennej 3 dag drożdży 3 łyżki oliwy po pół łyżeczki soli i cukru ok. 3/4 szklanki wody lub mleka Farsz: 25 dag kaszanki gryczanej 2 duże cebule 3-4 wątróbki drobiowe spore kwaśne jabłko majeranek 2 łyżki oleju pieprz, sól jajo do smarowania Mąkę wymieszać z solą, cukrem, drożdżami i taką ilością powoli dolewanej wody, by powstała zwarta masa (ja wyrabiałam w maszynie, po prostu wszystko wrzuciłam i nastawiłam program). Dodać oliwę i majeranek, zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce. Kaszankę pokroić (bez flaczka), rozetrzeć widelcem, dodać usmażone na oleju i drobno posiekane wątróbkę i cebule, miąższ jabłka pokrojony w kosteczkę i majeranek. Wymieszać i doprawić. Zawinąć w placuszki z ciasta, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem i piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Moje zmiany: wzięłam zwykłą kaszankę, przesmażyłam ją z częścią cebulki, inną część cebuli przesmażyłam z jabłkiem. Ponieważ kaszanka nie była gryczana, dogotowałam trochę kaszy gryczanej i dodałam do farszu. Pierogi są fajne, ciasto lekutko gumowate, ale mnie to odpowiada. Farsz zrobiłam dość pikantny i świetnie się to komponuje z lekką słodyczą jabłka. Dobrze, ze dodałam mało kaszy gryczanej, większy posmak gryki IMO zepsułby cały efekt. [ATTACH=full]40749[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi chłopskie pieczone*
Bottom