- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pierogi leniwe z ziemniakami
500 g twarogu
400 g ziemniaków
300 g mąki (typ 405)
1 jajko i 1 zółtko
sól
masło, bułka tarta i cukier.
łyżka oliwy
1.Ziemniaki gotujemy , a następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (można dwa razy). Do tego dadajemy mąkę i jajka, a jeżeli ser jest wybitnie chudy do łyżeczkę masła.
2.Wszystko ugniatamy, próbujemy czy nie trzeba w między czasie trochę dosolić.
3.Ciasto dzielimy na trzy, cztery kawałki z których formujemy długie wałeczki.Wałeczki spłaszczamy dłonią i kroimy od kątem ok 30 stopni 1,5 cm paluszki. Najlepiej wszystko wychodzi gdy stolnica posypana jest krupczatką.
4.W garnku gotujemy osoloną wodę.Do niej dodajemy trochę oliwy. Do gotującej wody wrzucamy nasze pierogi. Mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką.Wyjmujemy po 2 minutach od ich wypłynięcia.
5.Polewamy bułką tartą przesmażoną na maśle i do tego posypujemy cukrem.

500 g twarogu
400 g ziemniaków
300 g mąki (typ 405)
1 jajko i 1 zółtko
sól
masło, bułka tarta i cukier.
łyżka oliwy
1.Ziemniaki gotujemy , a następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (można dwa razy). Do tego dadajemy mąkę i jajka, a jeżeli ser jest wybitnie chudy do łyżeczkę masła.
2.Wszystko ugniatamy, próbujemy czy nie trzeba w między czasie trochę dosolić.
3.Ciasto dzielimy na trzy, cztery kawałki z których formujemy długie wałeczki.Wałeczki spłaszczamy dłonią i kroimy od kątem ok 30 stopni 1,5 cm paluszki. Najlepiej wszystko wychodzi gdy stolnica posypana jest krupczatką.
4.W garnku gotujemy osoloną wodę.Do niej dodajemy trochę oliwy. Do gotującej wody wrzucamy nasze pierogi. Mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką.Wyjmujemy po 2 minutach od ich wypłynięcia.
5.Polewamy bułką tartą przesmażoną na maśle i do tego posypujemy cukrem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: