Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pierogi leniwe z ziemniakami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 450446" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Pierogi leniwe z ziemniakami</strong></span></p><p>[ATTACH=full]66923[/ATTACH]</p><p>500 g twarogu </p><p>400 g ziemniaków</p><p>300 g mąki (typ 405)</p><p>1 jajko i 1 zółtko</p><p>sól</p><p>masło, bułka tarta i cukier.</p><p>łyżka oliwy</p><p></p><p>1.Ziemniaki gotujemy , a następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (można dwa razy). Do tego dadajemy mąkę i jajka, a jeżeli ser jest wybitnie chudy do łyżeczkę masła.</p><p>2.Wszystko ugniatamy, próbujemy czy nie trzeba w między czasie trochę dosolić.</p><p>3.Ciasto dzielimy na trzy, cztery kawałki z których formujemy długie wałeczki.Wałeczki spłaszczamy dłonią i kroimy od kątem ok 30 stopni 1,5 cm paluszki. Najlepiej wszystko wychodzi gdy stolnica posypana jest krupczatką.</p><p>4.W garnku gotujemy osoloną wodę.Do niej dodajemy trochę oliwy. Do gotującej wody wrzucamy nasze pierogi. Mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką.Wyjmujemy po 2 minutach od ich wypłynięcia.</p><p>5.Polewamy bułką tartą przesmażoną na maśle i do tego posypujemy cukrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 450446, member: 140"] [SIZE=14][B]Pierogi leniwe z ziemniakami[/B][/SIZE] [ATTACH=full]66923[/ATTACH] 500 g twarogu 400 g ziemniaków 300 g mąki (typ 405) 1 jajko i 1 zółtko sól masło, bułka tarta i cukier. łyżka oliwy 1.Ziemniaki gotujemy , a następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (można dwa razy). Do tego dadajemy mąkę i jajka, a jeżeli ser jest wybitnie chudy do łyżeczkę masła. 2.Wszystko ugniatamy, próbujemy czy nie trzeba w między czasie trochę dosolić. 3.Ciasto dzielimy na trzy, cztery kawałki z których formujemy długie wałeczki.Wałeczki spłaszczamy dłonią i kroimy od kątem ok 30 stopni 1,5 cm paluszki. Najlepiej wszystko wychodzi gdy stolnica posypana jest krupczatką. 4.W garnku gotujemy osoloną wodę.Do niej dodajemy trochę oliwy. Do gotującej wody wrzucamy nasze pierogi. Mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką.Wyjmujemy po 2 minutach od ich wypłynięcia. 5.Polewamy bułką tartą przesmażoną na maśle i do tego posypujemy cukrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pierogi leniwe z ziemniakami*
Top
Bottom