Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pierogi przemyskie pieczone*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1392111" data-attributes="member: 422"><p>Na ciasto:</p><p>500 g mąki pszennej</p><p>2 jajka</p><p>50 g masła</p><p>szklanka mleka</p><p>1/2 łyżeczki cukru</p><p>łyżeczka soli</p><p>30 g drożdży</p><p>1 surowe jajko</p><p></p><p>- utrzeć drożdże z łyżką letniego mleka, cukrem i 1 łyżeczką mąki, zostawić do wyrośnięcia,</p><p>- do miski przesiać mąkę, dodać jajka i mleko, wyrobić, dodać zaczyn i znów wyrabiać przez około 15 minut, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki (niech żyje MUM),</p><p>- wlać roztopione masło i znów wyrabiać kilka minut, zostawić do wyrośnięcia.</p><p></p><p>Farsz:</p><p>600 g ugotowanych ziemniaków</p><p>100 g kaszy gryczanej</p><p>3 łyżki smalcu</p><p>1 lub dwie cebule</p><p>1 surowe jajko,</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>- kaszę gotować około 6 minut, odcedzić i ostudzić</p><p>- posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, dodać kaszę, chwilę smażyć i przestudzić,</p><p>- ziemniaki przepuścić przez maszynkę, połączyć z kaszą i cebulą, wbić jajko, doprawić, wyrobić.</p><p></p><p></p><p>Uformowane pierogi posmarować jajkiem, zostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.</p><p></p><p>Książka nie podaje ani czasu, ani temperatury, piekłam w 180 do zrumienienia.</p><p></p><p>Farsz taki sobie, za to ciasto naprawdę dobre, puszyste i miękkie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]79980[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Przepis z książki Hanny Szymanderskiej 'Pierogi świata'</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1392111, member: 422"] Na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 50 g masła szklanka mleka 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka soli 30 g drożdży 1 surowe jajko - utrzeć drożdże z łyżką letniego mleka, cukrem i 1 łyżeczką mąki, zostawić do wyrośnięcia, - do miski przesiać mąkę, dodać jajka i mleko, wyrobić, dodać zaczyn i znów wyrabiać przez około 15 minut, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki (niech żyje MUM), - wlać roztopione masło i znów wyrabiać kilka minut, zostawić do wyrośnięcia. Farsz: 600 g ugotowanych ziemniaków 100 g kaszy gryczanej 3 łyżki smalcu 1 lub dwie cebule 1 surowe jajko, sól i pieprz - kaszę gotować około 6 minut, odcedzić i ostudzić - posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, dodać kaszę, chwilę smażyć i przestudzić, - ziemniaki przepuścić przez maszynkę, połączyć z kaszą i cebulą, wbić jajko, doprawić, wyrobić. Uformowane pierogi posmarować jajkiem, zostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Książka nie podaje ani czasu, ani temperatury, piekłam w 180 do zrumienienia. Farsz taki sobie, za to ciasto naprawdę dobre, puszyste i miękkie. [ATTACH=full]79980[/ATTACH] Przepis z książki Hanny Szymanderskiej 'Pierogi świata' [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pierogi przemyskie pieczone*
Top
Bottom