Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
pierogi "wiejskie" z kasza gryczaną i serem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ela-c" data-source="post: 203537" data-attributes="member: 561"><p>Są to moje ulubione pierogi, znane raczaj na lubelszczeźnie.</p><p></p><p>składniki:</p><p></p><p>ciasto na pierogi (jakie kto robi) - myślę, że ok szklanka mąki + woda +sól+ ewentualnie jajko</p><p></p><p>farsz:</p><p>woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g)-nie więcej</p><p>kostak białego sera ok.250g</p><p>sól, pieprz</p><p>mięta najlepiej swieża, ja daję sporo bo lubię</p><p>cebulka, pokrojona w kostę, podduszona</p><p>jajko</p><p></p><p></p><p>kaszę ugotowac w osolonej wodzie, połaczyc z serem (ser należy dokładnie rozgniesc), cebulką, miętą, doprawic pieprzem i solą.</p><p>Ciasto zagniesc, rozwałkowac, ulepic pierogi, ugotowac w osolonej lekko wodzie.</p><p>Na osobnym talerzyku (lub obok pierogów) nałożyc dośc gęstą śmietanę (ale może byc też 18-tka), jeśc maczjąc kawałki pierogów w smietanie. Ja smietany nie solę i nie słodzę, ale jak ktos chce, to można posolic, bo to danie z tych słonych , nie na słodko. Są pyszne, polecam!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ela-c, post: 203537, member: 561"] Są to moje ulubione pierogi, znane raczaj na lubelszczeźnie. składniki: ciasto na pierogi (jakie kto robi) - myślę, że ok szklanka mąki + woda +sól+ ewentualnie jajko farsz: woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g)-nie więcej kostak białego sera ok.250g sól, pieprz mięta najlepiej swieża, ja daję sporo bo lubię cebulka, pokrojona w kostę, podduszona jajko kaszę ugotowac w osolonej wodzie, połaczyc z serem (ser należy dokładnie rozgniesc), cebulką, miętą, doprawic pieprzem i solą. Ciasto zagniesc, rozwałkowac, ulepic pierogi, ugotowac w osolonej lekko wodzie. Na osobnym talerzyku (lub obok pierogów) nałożyc dośc gęstą śmietanę (ale może byc też 18-tka), jeśc maczjąc kawałki pierogów w smietanie. Ja smietany nie solę i nie słodzę, ale jak ktos chce, to można posolic, bo to danie z tych słonych , nie na słodko. Są pyszne, polecam! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
pierogi "wiejskie" z kasza gryczaną i serem*
Bottom