Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi smażone*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 776807" data-attributes="member: 4258"><p>Ciasto:</p><p>400 ml kefiru (może byc mleko zsiadłe, jogurt naturalny)</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1/2 - 3/4 łyżeczki sody</p><p>4 łyżki oleju</p><p>mąka ( ile ciasto zabierze)</p><p></p><p>Do miski wlac kefir, dodac sodę, sól i 2 łyżki oleju. Wymieszac. Dodawac stopniowo mąkę i mieszac drewnianą łyżką. Jak ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, dodac kolejne 2 łyżki oleju. Znów dosypywac mąkę i wyrabiac aby ciasto było miękkie i trochę kleiło się do rąk. Odstawic na 2 - 3 godziny (można na całą noc i rano smażyc). </p><p></p><p>Farsz:</p><p></p><p>10 pieczarek</p><p>1 cebula</p><p>1/2 strąka niedużej papryki (ja miałam tylko żółtą)</p><p>1 łyżka bułki tartej</p><p>dużo pietruchy zielonej, posiekanej</p><p>1 - 2 łyżki masła</p><p>sól, pieprz, (dodatkowo inne przyprawy np. delikat)</p><p></p><p>Pieczarki posiekac i wrzucic do rondelka razem z posiekaną cebulą. Dodac masło. Dusic razem. Po chwili dodac pokrojoną drobno paprykę i natkę pietruszki. Dosypac bułkę tartą, która zagęści farsz. Wystudzic.</p><p></p><p>Ciasto wyrobic jeszcze 2 - 3 minuty i formowac owalne lub okrągłe placuszki (niestety, trochę się klei), na środku których ułożyc farsz i zalepic.</p><p></p><p>Smażymy na głęboikm oleju, sprawdzając patyczkiem czy pierożki już są usmażone w środku</p><p></p><p>[ATTACH=full]35199[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]35200[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 776807, member: 4258"] Ciasto: 400 ml kefiru (może byc mleko zsiadłe, jogurt naturalny) 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 - 3/4 łyżeczki sody 4 łyżki oleju mąka ( ile ciasto zabierze) Do miski wlac kefir, dodac sodę, sól i 2 łyżki oleju. Wymieszac. Dodawac stopniowo mąkę i mieszac drewnianą łyżką. Jak ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, dodac kolejne 2 łyżki oleju. Znów dosypywac mąkę i wyrabiac aby ciasto było miękkie i trochę kleiło się do rąk. Odstawic na 2 - 3 godziny (można na całą noc i rano smażyc). Farsz: 10 pieczarek 1 cebula 1/2 strąka niedużej papryki (ja miałam tylko żółtą) 1 łyżka bułki tartej dużo pietruchy zielonej, posiekanej 1 - 2 łyżki masła sól, pieprz, (dodatkowo inne przyprawy np. delikat) Pieczarki posiekac i wrzucic do rondelka razem z posiekaną cebulą. Dodac masło. Dusic razem. Po chwili dodac pokrojoną drobno paprykę i natkę pietruszki. Dosypac bułkę tartą, która zagęści farsz. Wystudzic. Ciasto wyrobic jeszcze 2 - 3 minuty i formowac owalne lub okrągłe placuszki (niestety, trochę się klei), na środku których ułożyc farsz i zalepic. Smażymy na głęboikm oleju, sprawdzając patyczkiem czy pierożki już są usmażone w środku [ATTACH=full]35199[/ATTACH] [ATTACH=full]35200[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi smażone*
Top
Bottom