- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pierogi z gruszką i serem pleśniowym
Farsz:
2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
150 g utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól i pieprz
Ciasto:
200 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli
odrobina oleju
masło
szałwia
1.Gruszki zetrzeć na grubej tarce, zawinąć w ściereczkę i mocno odcisnąć. Wymieszać z rozdrobnionym serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Posolić i popieprzyć. Wstawić do lodówki.
2.Zagnieść ciasto na pierogi i odstawić na godzinę.
3.Formować pierogi. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok 3 minuty. W międzyczasie roztopić masło i kilkoma listkami szałwi .
4.Po ugotowaniu pierogi polać masłem
Ps. Przepis na 2-3 porcje
Ps2 Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek...ka/przepis.html

Farsz:
2 duże gruszki
50 g sera z niebieską pleśnią
150 g utartego parmezanu
1 łyżka bułki tartej
sól i pieprz
Ciasto:
200 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli
odrobina oleju
masło
szałwia
1.Gruszki zetrzeć na grubej tarce, zawinąć w ściereczkę i mocno odcisnąć. Wymieszać z rozdrobnionym serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Posolić i popieprzyć. Wstawić do lodówki.
2.Zagnieść ciasto na pierogi i odstawić na godzinę.
3.Formować pierogi. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok 3 minuty. W międzyczasie roztopić masło i kilkoma listkami szałwi .
4.Po ugotowaniu pierogi polać masłem
Ps. Przepis na 2-3 porcje
Ps2 Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek...ka/przepis.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: