- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Pierogi z kaszą i twarogiem
"Ugotować kaszę gryczaną nie całkiem na miękko. Podstudzić i dodać twaróg - kwaśny, wiejski. Nie mieszać za bardzo. W środku mogą być grudki. Posolić, dodać pieprz i ciut majeranku albo suszonej mięty. Zawijając w ciasto pierogowe. Polewać skwareczkami z cebulą."
Moja babcia takie robiła... rozmarzyłam się.
ten farsz jest naprawdę dobry

ciasto na pierogi przygotować wg swojego sprawdzonego przepisu, ja użyłam takiego
3 szkl. mąki
1 szkl. wrzątku
ciasto szybko zamieszać łyżką i jak już się da bez poparzenia to wyrabiać ręką aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk.
Podsypywać mąką i wałkować dość cienko.
farsz:
szklanka kaszy gryczanej - po ugotowaniu w 2 szklankach wody z solą będzie jej więcej
kostka twarogu tłustego - zwykle 250g
sól, pieprz
majeranek lub mięta suszona
Farsz nakładać na krążki ciasta lub tak jak ja wykrawałam kółka przydasiem do pierogów, o takim:

Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia na powierzchnię i jeszcze chwilę. Podawać polane skwarkami z cebulą lub samą zrumienioną cebulką, jak kto lubi.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: