Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi z semoliny z feta*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margarete" data-source="post: 1098293" data-attributes="member: 4430"><p>Bardzo lubimy pierogi ale powoli odchodzimy od potraw ciezkich i bardzo kalorycznych na rzecz lzejszych, co nie znaczy jednak mniej smacznych. Wprobowalam juz ciasto na pierogi z mlekiem(Joanny) oraz z maslanka (Hazo). Oba wspaniale. Nie przeladowane jajkami, smietana, maslem. Ale od kiedy sprobowalam ciasta z semoliny uzywam juz tylko tej maki do lepienia pierogow. </p><p></p><p>Oto zalety ciasta z semoliny: - jest zolte, wyglada apetycznie a nie wymaga dodatku jajek, wspaniale w obrobce, szybko sie zarabia,</p><p> - podczas wyrabiania maka nie kurzy sie, ciasto nie przylepia sie do rak ani do naczynia, </p><p> - ugotowane pierogi nie przyklejaja sie jedne do drugich. Ugotowane mozna zamrozic a odmrozone nie traca walorow </p><p> smakowych.</p><p></p><p>Nie moge tu podac zadnych wagowych danych bo to zalezy od ilosci ciasta, jaka chcemy zrobic. Bierzemy po prostu maki ile potrzebujemy i zarabiamy z letnia woda i odrobina soli. Walkujemy dosyc cienko na lekko podsypanej normalna maka pszenna 405. Dodatek tej maki jest nam potrzebny tylko do obrobki. </p><p></p><p>Nadzienie: - tez miesza sie indywidualnie. Ja wzielam na cztery porcje mniej wiecej: </p><p> </p><p>200 gramow serka Feta</p><p>100 gramow chudego twarozku</p><p>okolo 30 gramow bulki tartej (mozna dac mniej)</p><p>Nie solilam, gdyz Feta jest dosyc slona. </p><p></p><p>Mozna wziac serek gorgonzola albo inny podobny i zmieszac z twarozkiem i bulka tarta tak, aby nadzienie bylo dosyc geste. </p><p></p><p>[ATTACH=full]61617[/ATTACH]</p><p></p><p>Pierozki gotowalam okolo 1 Minuty, polalam maslem. Hitem jest posypka z wloskich siekanych orzechow, ktorych akurat nie mialam pod reka. Do nadzienia z gorgonzola smakuja niebiansko!!</p><p></p><p>[ATTACH=full]61619[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margarete, post: 1098293, member: 4430"] Bardzo lubimy pierogi ale powoli odchodzimy od potraw ciezkich i bardzo kalorycznych na rzecz lzejszych, co nie znaczy jednak mniej smacznych. Wprobowalam juz ciasto na pierogi z mlekiem(Joanny) oraz z maslanka (Hazo). Oba wspaniale. Nie przeladowane jajkami, smietana, maslem. Ale od kiedy sprobowalam ciasta z semoliny uzywam juz tylko tej maki do lepienia pierogow. Oto zalety ciasta z semoliny: - jest zolte, wyglada apetycznie a nie wymaga dodatku jajek, wspaniale w obrobce, szybko sie zarabia, - podczas wyrabiania maka nie kurzy sie, ciasto nie przylepia sie do rak ani do naczynia, - ugotowane pierogi nie przyklejaja sie jedne do drugich. Ugotowane mozna zamrozic a odmrozone nie traca walorow smakowych. Nie moge tu podac zadnych wagowych danych bo to zalezy od ilosci ciasta, jaka chcemy zrobic. Bierzemy po prostu maki ile potrzebujemy i zarabiamy z letnia woda i odrobina soli. Walkujemy dosyc cienko na lekko podsypanej normalna maka pszenna 405. Dodatek tej maki jest nam potrzebny tylko do obrobki. Nadzienie: - tez miesza sie indywidualnie. Ja wzielam na cztery porcje mniej wiecej: 200 gramow serka Feta 100 gramow chudego twarozku okolo 30 gramow bulki tartej (mozna dac mniej) Nie solilam, gdyz Feta jest dosyc slona. Mozna wziac serek gorgonzola albo inny podobny i zmieszac z twarozkiem i bulka tarta tak, aby nadzienie bylo dosyc geste. [ATTACH=full]61617[/ATTACH] Pierozki gotowalam okolo 1 Minuty, polalam maslem. Hitem jest posypka z wloskich siekanych orzechow, ktorych akurat nie mialam pod reka. Do nadzienia z gorgonzola smakuja niebiansko!! [ATTACH=full]61619[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi z semoliny z feta*
Top
Bottom