- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Nie znalazłam przepisu, więc wpiszę. Może ktoś będzie miał ochotę skorzystać.
Smakują doskonale zarówno polane zasmażką z masła i tartej bułki, jak i kwaśną śmietaną. W obu wersjach koniecznie posypane cukrem!
Z podanych proporcji wychodzi ok. 50 sporych pierogów.
Pierogi z truskawkami
Ciasto:
* 500g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* ok. 200-250ml ciepłej wody
Nadzienie:
* truskawki
* cukier
Mąkę wymieszać z solą. Wlewając po trochu wody, wyrabiać ciasto. Zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką.
Duże truskawki przekroić na pół, małe pozostawić w całości. Ciasto podzielić na 4-5 części, wałkować kolejno na placki (pozostałe części trzymając pod przykryciem). Szklanką wycinać kółka (po 2 na pieroga), na środku jednego kłaść truskawkę, posypać cukrem, zlepiać z drugim kółkiem, mocno dociskając brzegi.
Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia (zamrożone ok. 4-5 minut).


Smakują doskonale zarówno polane zasmażką z masła i tartej bułki, jak i kwaśną śmietaną. W obu wersjach koniecznie posypane cukrem!

Z podanych proporcji wychodzi ok. 50 sporych pierogów.

Pierogi z truskawkami
Ciasto:
* 500g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* ok. 200-250ml ciepłej wody
Nadzienie:
* truskawki
* cukier
Mąkę wymieszać z solą. Wlewając po trochu wody, wyrabiać ciasto. Zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką.
Duże truskawki przekroić na pół, małe pozostawić w całości. Ciasto podzielić na 4-5 części, wałkować kolejno na placki (pozostałe części trzymając pod przykryciem). Szklanką wycinać kółka (po 2 na pieroga), na środku jednego kłaść truskawkę, posypać cukrem, zlepiać z drugim kółkiem, mocno dociskając brzegi.
Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia (zamrożone ok. 4-5 minut).

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: