- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pierogi z ziemniakami i dorszem w sosie koperkowym
ciasto pierogowe
500g filetów z dorsza
120 g krewetek
300 g ziemniaków
2 łyżeczki koperku
sól i pieprz
Sos koperkowy
100 ml śmietany kremowej
ząbek czosnku, drobno posiekany
3 łyżki białego wina
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
1. Rybę i krewetki ugotować na parze. Ostudzić i porwać na małe kawałki. Ziemniaki ugotować , przecisnąć przez praskę i ostudzić. Rybę, krewetki, ziemniaki i koperek połączyć . Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać.
2. Zrobić ciasto na pierogi. Nadziać farszem i gotować przez 3 minuty w wrzącej osolonej wodzie.
3 Do śmietany dodać czosnek . Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać wino, sok z cytryny, koperek. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia po 30 sekundach.
4. Pierogi podawać z sosem koperkowym, posypanym świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Ps Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska...em/przepis.html

ciasto pierogowe
500g filetów z dorsza
120 g krewetek
300 g ziemniaków
2 łyżeczki koperku
sól i pieprz
Sos koperkowy
100 ml śmietany kremowej
ząbek czosnku, drobno posiekany
3 łyżki białego wina
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
1. Rybę i krewetki ugotować na parze. Ostudzić i porwać na małe kawałki. Ziemniaki ugotować , przecisnąć przez praskę i ostudzić. Rybę, krewetki, ziemniaki i koperek połączyć . Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać.
2. Zrobić ciasto na pierogi. Nadziać farszem i gotować przez 3 minuty w wrzącej osolonej wodzie.
3 Do śmietany dodać czosnek . Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać wino, sok z cytryny, koperek. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia po 30 sekundach.
4. Pierogi podawać z sosem koperkowym, posypanym świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Ps Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska...em/przepis.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: