Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi z ziemniakami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1267183" data-attributes="member: 592"><p>[ATTACH=full]71789[/ATTACH]</p><p>Proste , tanie pierogi ,ale tak pyszne ,że trudno przestać je jeść, przepis z <a href="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/12/pierogi-z-ziemniakami.html" target="_blank"><strong>Pieprz czy wanilia</strong></a>, prowadzony przez <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showuser=135" target="_blank">Małgoś.dz.</a></p><p></p><p><a href="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/12/pierogi-z-ziemniakami.html" target="_blank">cytuje za Małgoś.dz.</a></p><p></p><p><strong>Pierogi z ziemniakami</strong></p><p><strong></strong></p><p>Farsz:</p><p>ok. 1 kg obranych ziemniaków</p><p>1 średnia cebula</p><p>oliwa (w ilości takiej, by porządnie pokryła całe dno patelni)</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p></p><p>Obrane ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, lub przepuścić przez praskę.</p><p>Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzaną oliwą. Jeszcze gorące przelać do garnka z utłuczonymi ziemniakami. Dołożyć sporo świeżo zmielonego pieprzu i w razie potrzeby sól do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.</p><p></p><p></p><p><strong>Ciasto na pierogi*:</strong></p><p>3 szkl. mąki (używam pół na pół zwykłej mąki pszennej i mąki krupczatki)</p><p>2 nieduże jajka</p><p>ok. 1 szkl. dość ciepłej wody – a tak naprawdę ilość taka jaką zabierze mąka, by ciasto stało się miękkie, elastyczne i nie kleiło się do dłoni</p><p></p><p>Z podanych składników zagnieść na stolnicy lub robotem kuchennym elastyczne ciasto, pamiętając o tym by wody dodawać stopniowo. Uformować z ciasta kulę lub wałek, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. pół godziny by ciasto odpoczęło.</p><p>Odkrawać po kawałku ciasta (resztę z powrotem zawijać w folię, żeby nie wyschło) – wałkować na grubość ok. 1,5 mm, wykrawać okręgi równej wielkości. Nakładać po czubatej łyżce farszu (ilość dostosować w w zależności od wielkości wykrawanych okręgów), sklejać brzegi i odkładać na czystą ściereczkę, przykrywając drugą ściereczką. W razie potrzeby można wewnętrzne brzegi ciasta smarować pędzelkiem gorącą wodą, by się lepiej sklejały.</p><p>Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować np. łyżką cedzakową, osączając z wody.</p><p>Podawać można saute, okraszone dodatkową podsmażaną cebulką lub skwarkami lub boczkiem, albo odsmażane na złoto na patelni.</p><p>Smacznego!</p><p></p><p>* w tym przepisie kluczowe znaczenia ma farsz, zatem ciasto na pierogi tak naprawdę można przyrządzić z każdego własnego ulubionego przepisu. </p><p></p><p>[ATTACH=full]71788[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Uwagi</strong></p><p></p><p>- ja dałam do farszu aż 4 posiekane i przysmażone cebule </p><p>-ciasto zrobiłam z 500g mąki, 5 dużych jajek i 1 łyżki roztopionego masła</p><p>-polałam przyrumieniona na maśle bułka tartą</p><p></p><p>[ATTACH=full]71790[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1267183, member: 592"] [ATTACH=full]71789[/ATTACH] Proste , tanie pierogi ,ale tak pyszne ,że trudno przestać je jeść, przepis z [URL="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/12/pierogi-z-ziemniakami.html"][B]Pieprz czy wanilia[/B][/URL], prowadzony przez [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showuser=135"]Małgoś.dz.[/URL] [URL="http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/12/pierogi-z-ziemniakami.html"]cytuje za Małgoś.dz.[/URL] [B]Pierogi z ziemniakami [/B] Farsz: ok. 1 kg obranych ziemniaków 1 średnia cebula oliwa (w ilości takiej, by porządnie pokryła całe dno patelni) sól, pieprz do smaku Obrane ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, lub przepuścić przez praskę. Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzaną oliwą. Jeszcze gorące przelać do garnka z utłuczonymi ziemniakami. Dołożyć sporo świeżo zmielonego pieprzu i w razie potrzeby sól do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. [B]Ciasto na pierogi*:[/B] 3 szkl. mąki (używam pół na pół zwykłej mąki pszennej i mąki krupczatki) 2 nieduże jajka ok. 1 szkl. dość ciepłej wody – a tak naprawdę ilość taka jaką zabierze mąka, by ciasto stało się miękkie, elastyczne i nie kleiło się do dłoni Z podanych składników zagnieść na stolnicy lub robotem kuchennym elastyczne ciasto, pamiętając o tym by wody dodawać stopniowo. Uformować z ciasta kulę lub wałek, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. pół godziny by ciasto odpoczęło. Odkrawać po kawałku ciasta (resztę z powrotem zawijać w folię, żeby nie wyschło) – wałkować na grubość ok. 1,5 mm, wykrawać okręgi równej wielkości. Nakładać po czubatej łyżce farszu (ilość dostosować w w zależności od wielkości wykrawanych okręgów), sklejać brzegi i odkładać na czystą ściereczkę, przykrywając drugą ściereczką. W razie potrzeby można wewnętrzne brzegi ciasta smarować pędzelkiem gorącą wodą, by się lepiej sklejały. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować np. łyżką cedzakową, osączając z wody. Podawać można saute, okraszone dodatkową podsmażaną cebulką lub skwarkami lub boczkiem, albo odsmażane na złoto na patelni. Smacznego! * w tym przepisie kluczowe znaczenia ma farsz, zatem ciasto na pierogi tak naprawdę można przyrządzić z każdego własnego ulubionego przepisu. [ATTACH=full]71788[/ATTACH] [B]Uwagi[/B] - ja dałam do farszu aż 4 posiekane i przysmażone cebule -ciasto zrobiłam z 500g mąki, 5 dużych jajek i 1 łyżki roztopionego masła -polałam przyrumieniona na maśle bułka tartą [ATTACH=full]71790[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi z ziemniakami*
Top
Bottom