Wariacja pierwsza:
Pierożki z mielonym, gotowanym mięskiem - dla dzieci.
Ugotować w osolonej wodzie 2 (4) nogi z kurczaka [albo z gęsi.] Mięsko gotujemy ok 45 minut - ale równie dobrze może to być kawałek wyciągnięty z rosołu. Mięso należy zmielić w maszynce.
Ciasto pierogowe:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody (gotowana)
2 żóltka
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Mąkę wysypać na blat, w środku zrobić zagłębienie i dodać tam żółtko, oliwę, sól. Zarobić nożem do środka, potem to samo powtórzyć sparzając wodą. Wyrobić. Ja początkowo zarabiam ciasto nożem (żeby się nie sparzyć hi hi), a potem juz rękami. Trwa to jakieś 5 min. Po rozwałkowaniu wykrajać krążki. Porcja na ok. 40 większych pierogów.
Krążki ciasta nadziewamy mięskiem, zlepiamy. Gotujemy ok 4 min. w posolonej wodzie.
Wariacja druga:
Pierożki z łososiem i suszonymi pomidorami.
Farsz do pierogów bedzie tym razem nieco bardziej skomplikowany - wykorzystamy: surowy, zmielony filet z łososia, posiekane drobno suszone pomidory, zeszkloną cebulkę. Przyprawy: sól, biały pieprz. Można dodać siekany, zielony koper.
Farszem nadziewamy krązki ciasta, zlepiamy, gotujemy - po ugotowaniu można obsmażyć.
Wyśmienite - podane z kolorową salatą (doprawioną oliwą i ziołami)
Pierożki z mielonym, gotowanym mięskiem - dla dzieci.
Ugotować w osolonej wodzie 2 (4) nogi z kurczaka [albo z gęsi.] Mięsko gotujemy ok 45 minut - ale równie dobrze może to być kawałek wyciągnięty z rosołu. Mięso należy zmielić w maszynce.
Ciasto pierogowe:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody (gotowana)
2 żóltka
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Mąkę wysypać na blat, w środku zrobić zagłębienie i dodać tam żółtko, oliwę, sól. Zarobić nożem do środka, potem to samo powtórzyć sparzając wodą. Wyrobić. Ja początkowo zarabiam ciasto nożem (żeby się nie sparzyć hi hi), a potem juz rękami. Trwa to jakieś 5 min. Po rozwałkowaniu wykrajać krążki. Porcja na ok. 40 większych pierogów.
Krążki ciasta nadziewamy mięskiem, zlepiamy. Gotujemy ok 4 min. w posolonej wodzie.

Wariacja druga:
Pierożki z łososiem i suszonymi pomidorami.
Farsz do pierogów bedzie tym razem nieco bardziej skomplikowany - wykorzystamy: surowy, zmielony filet z łososia, posiekane drobno suszone pomidory, zeszkloną cebulkę. Przyprawy: sól, biały pieprz. Można dodać siekany, zielony koper.
Farszem nadziewamy krązki ciasta, zlepiamy, gotujemy - po ugotowaniu można obsmażyć.
Wyśmienite - podane z kolorową salatą (doprawioną oliwą i ziołami)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: