Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arabeska" data-source="post: 435666" data-attributes="member: 1438"><p>Wariacja pierwsza:</p><p></p><p><strong>Pierożki z mielonym, gotowanym mięskiem - dla dzieci.</strong></p><p></p><p>Ugotować w osolonej wodzie 2 (4) nogi z kurczaka [albo z gęsi.] Mięsko gotujemy ok 45 minut - ale równie dobrze może to być kawałek wyciągnięty z rosołu. Mięso należy zmielić w maszynce. </p><p></p><p><span style="color: #FF6600">Ciasto pierogowe:</span></p><p><span style="color: #FF6600"></span></p><p><span style="color: #FF6600">3 szklanki mąki</span></p><p><span style="color: #FF6600">1 szklanka wody (gotowana)</span></p><p><span style="color: #FF6600">2 żóltka</span></p><p><span style="color: #FF6600">1 łyżka oliwy</span></p><p><span style="color: #FF6600">szczypta soli </span></p><p></p><p>Mąkę wysypać na blat, w środku zrobić zagłębienie i dodać tam żółtko, oliwę, sól. Zarobić nożem do środka, potem to samo powtórzyć sparzając wodą. Wyrobić. Ja początkowo zarabiam ciasto nożem (żeby się nie sparzyć hi hi), a potem juz rękami. Trwa to jakieś 5 min. Po rozwałkowaniu wykrajać krążki. Porcja na ok. 40 większych pierogów.</p><p></p><p>Krążki ciasta nadziewamy mięskiem, zlepiamy. Gotujemy ok 4 min. w posolonej wodzie.</p><p>[ATTACH=full]69078[/ATTACH]</p><p></p><p>Wariacja druga:</p><p></p><p><strong>Pierożki z łososiem i suszonymi pomidorami.</strong></p><p></p><p>Farsz do pierogów bedzie tym razem nieco bardziej skomplikowany - wykorzystamy: surowy, zmielony filet z łososia, posiekane drobno suszone pomidory, zeszkloną cebulkę. Przyprawy: sól, biały pieprz. Można dodać siekany, zielony koper.</p><p></p><p>Farszem nadziewamy krązki ciasta, zlepiamy, gotujemy - po ugotowaniu można obsmażyć.</p><p>Wyśmienite - podane z kolorową salatą (doprawioną oliwą i ziołami)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arabeska, post: 435666, member: 1438"] Wariacja pierwsza: [B]Pierożki z mielonym, gotowanym mięskiem - dla dzieci.[/B] Ugotować w osolonej wodzie 2 (4) nogi z kurczaka [albo z gęsi.] Mięsko gotujemy ok 45 minut - ale równie dobrze może to być kawałek wyciągnięty z rosołu. Mięso należy zmielić w maszynce. [COLOR=#FF6600]Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody (gotowana) 2 żóltka 1 łyżka oliwy szczypta soli [/COLOR] Mąkę wysypać na blat, w środku zrobić zagłębienie i dodać tam żółtko, oliwę, sól. Zarobić nożem do środka, potem to samo powtórzyć sparzając wodą. Wyrobić. Ja początkowo zarabiam ciasto nożem (żeby się nie sparzyć hi hi), a potem juz rękami. Trwa to jakieś 5 min. Po rozwałkowaniu wykrajać krążki. Porcja na ok. 40 większych pierogów. Krążki ciasta nadziewamy mięskiem, zlepiamy. Gotujemy ok 4 min. w posolonej wodzie. [ATTACH=full]69078[/ATTACH] Wariacja druga: [B]Pierożki z łososiem i suszonymi pomidorami.[/B] Farsz do pierogów bedzie tym razem nieco bardziej skomplikowany - wykorzystamy: surowy, zmielony filet z łososia, posiekane drobno suszone pomidory, zeszkloną cebulkę. Przyprawy: sól, biały pieprz. Można dodać siekany, zielony koper. Farszem nadziewamy krązki ciasta, zlepiamy, gotujemy - po ugotowaniu można obsmażyć. Wyśmienite - podane z kolorową salatą (doprawioną oliwą i ziołami) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierogi*
Top
Bottom