Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pierożki nankińskie z kapustą*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 60067" data-attributes="member: 49"><p><strong>Pierożki nankińskie z kapustą </strong> </p><p></p><p>500 g mielonej wieprzowiny, </p><p>4-5 jajek, </p><p>1 mała główka białej kapusty, </p><p>1 łyżeczka mielonego imbiru lub kawałek świeżego korzenia, 1/2 łyżeczki utartego badianu, </p><p>4-5 ząbków czosnku, </p><p>1 łyżka sosu sojowego lub przyprawy do zup, </p><p>mielona lub świeża ostra papryka, </p><p>3 łyżki smalcu do smażenia, </p><p>sól </p><p></p><p>Mięso posolić, dodać sos sojowy i dobrze wyrobić. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem, dolać łyżkę wody i wymieszać; nieco posolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką kłaść masę jajeczna, formując placuszki nieco większe niż na pierożek. Gdy placuszek zaczyna się rumienić, na jedną jego połowę nałożyć kulkę farszu mięsnego, przykryć ją drugą połówką placuszka i nieco przygnieść łyżką, aby się skleił. Gotowe pierożki zsuwać na brzeg patelni (można kłaść jeden na drugim), aby jeszcze nieco doszły, przewracając je na wszystkie strony. Po usmażeniu i lekkim odparowaniu przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie stygły. Kapustę poszatkować możliwie cienko, wrzucić na rozgrzany w płaskim aluminiowym rondlu tłuszcz, smażyć ją mieszając aż stanie się szklista, a wówczas wlać ćwierć szklanki wody, sos sojowy, badian, imbir, zmiażdżony czosnek; wymieszać, doprawić solą do smaku. Następnie dusić ciągle mieszając, aż będzie miękkawa, ale jędrna i chrupka (dlatego lepiej jej nie przykrywać). Następnie &#8212; już pod koniec duszenia &#8212; włożyć pierożki i ostrożnie wymieszać z nimi kapustę tak, aby się nie rozpadły, oraz dodać paprykę. Podawać do ryżu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 60067, member: 49"] [B]Pierożki nankińskie z kapustą [/B] 500 g mielonej wieprzowiny, 4-5 jajek, 1 mała główka białej kapusty, 1 łyżeczka mielonego imbiru lub kawałek świeżego korzenia, 1/2 łyżeczki utartego badianu, 4-5 ząbków czosnku, 1 łyżka sosu sojowego lub przyprawy do zup, mielona lub świeża ostra papryka, 3 łyżki smalcu do smażenia, sól Mięso posolić, dodać sos sojowy i dobrze wyrobić. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem, dolać łyżkę wody i wymieszać; nieco posolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką kłaść masę jajeczna, formując placuszki nieco większe niż na pierożek. Gdy placuszek zaczyna się rumienić, na jedną jego połowę nałożyć kulkę farszu mięsnego, przykryć ją drugą połówką placuszka i nieco przygnieść łyżką, aby się skleił. Gotowe pierożki zsuwać na brzeg patelni (można kłaść jeden na drugim), aby jeszcze nieco doszły, przewracając je na wszystkie strony. Po usmażeniu i lekkim odparowaniu przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby nie stygły. Kapustę poszatkować możliwie cienko, wrzucić na rozgrzany w płaskim aluminiowym rondlu tłuszcz, smażyć ją mieszając aż stanie się szklista, a wówczas wlać ćwierć szklanki wody, sos sojowy, badian, imbir, zmiażdżony czosnek; wymieszać, doprawić solą do smaku. Następnie dusić ciągle mieszając, aż będzie miękkawa, ale jędrna i chrupka (dlatego lepiej jej nie przykrywać). Następnie — już pod koniec duszenia — włożyć pierożki i ostrożnie wymieszać z nimi kapustę tak, aby się nie rozpadły, oraz dodać paprykę. Podawać do ryżu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pierożki nankińskie z kapustą*
Top
Bottom