Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierożki pielmieni*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 18115" data-attributes="member: 12"><p>Rosyjskie okrągłe pierożki z dziurką, z nadzieniem z surowego mięsa; po ugotowaniu, w środku pierożka powstanie odrobina smakowitego rosołu. Obecność tego właśnie rosołu świadczy o autentyczności potrawy. </p><p></p><p>składniki</p><p>Dowolne ciasto na pierogi (proponuję ciasto Bajaderki lub Anusiaczka)</p><p>250 g mięsa wołowego rosołowego</p><p>250 g mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki</p><p>1 spora cebula</p><p>1 łyżka oleju, 2 łyżki masła</p><p>1 łyżeczka majeranku</p><p>sól, pieprz</p><p>spora szczypta czosnku granulowanego</p><p>5 dag słoniny na skwarki</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Przygotować farsz: Zmielić obydwa rodzaje mięsa w maszynce. Pokroić drobniutko cebulę. Rozgrzać na patelni olej i masło, wrzucić cebulę, smażyć, aż cebula się przyrumieni. W salaterce wymieszać zmielone mięso, dodać cebulę razem z tłuszczem z patelni, doprawić przyprawami. Dobrze wyrobić. Gdyby farsz był zbyt zbity, dodać jeszcze stopionego masła. Przygotować ciasto na pierogi. Z ciasta formować wałeczki, pokroić na kawałki, każdy kawałek rozwałkować na okrągły placuszek, nadziewać farszem, zlepiać pierożek, wyciągając końce. Te wydłużone końce pierożka zlepić ze sobą – powstanie okrągły pierożek z dziurką (to tradycyjny kształt pielmieni). W szerokim rondlu zagotować wodę, osolić, wrzucać partiami pierogi, gotować 8 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Pokroić drobno słoninę, stopić ją na skwarki, polać nią pielmieni. </p><p>W niektórych rejonach podawane są z kwaśną, gęstą śmietaną; niekiedy przyrządzane są z mięsa baraniego. Pierożki te dobre są również odgrzewane na patelni, ale wówczas traci się już efekt rosołku w środku. Można je również zamrażać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 18115, member: 12"] Rosyjskie okrągłe pierożki z dziurką, z nadzieniem z surowego mięsa; po ugotowaniu, w środku pierożka powstanie odrobina smakowitego rosołu. Obecność tego właśnie rosołu świadczy o autentyczności potrawy. składniki Dowolne ciasto na pierogi (proponuję ciasto Bajaderki lub Anusiaczka) 250 g mięsa wołowego rosołowego 250 g mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki 1 spora cebula 1 łyżka oleju, 2 łyżki masła 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz spora szczypta czosnku granulowanego 5 dag słoniny na skwarki sposób przygotowania Przygotować farsz: Zmielić obydwa rodzaje mięsa w maszynce. Pokroić drobniutko cebulę. Rozgrzać na patelni olej i masło, wrzucić cebulę, smażyć, aż cebula się przyrumieni. W salaterce wymieszać zmielone mięso, dodać cebulę razem z tłuszczem z patelni, doprawić przyprawami. Dobrze wyrobić. Gdyby farsz był zbyt zbity, dodać jeszcze stopionego masła. Przygotować ciasto na pierogi. Z ciasta formować wałeczki, pokroić na kawałki, każdy kawałek rozwałkować na okrągły placuszek, nadziewać farszem, zlepiać pierożek, wyciągając końce. Te wydłużone końce pierożka zlepić ze sobą – powstanie okrągły pierożek z dziurką (to tradycyjny kształt pielmieni). W szerokim rondlu zagotować wodę, osolić, wrzucać partiami pierogi, gotować 8 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Pokroić drobno słoninę, stopić ją na skwarki, polać nią pielmieni. W niektórych rejonach podawane są z kwaśną, gęstą śmietaną; niekiedy przyrządzane są z mięsa baraniego. Pierożki te dobre są również odgrzewane na patelni, ale wówczas traci się już efekt rosołku w środku. Można je również zamrażać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierożki pielmieni*
Top
Bottom