Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierożki z jabłkami lub śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 899040" data-attributes="member: 4258"><p>Przepis wzięłam od <a href="http://ciastempachnacy.blox.pl/2007/10/Cipeczki-z-jablkiem-od-Eli.html" target="_blank"><strong>AGNIESZKI</strong></a> już bardzo dawno temu. Jestem po prostu zauroczona smakiem tych ciasteczek. Pulchne a jednocześnie kruchutkie, rozpływajace się w ustach. Najczęściej pieczone są przeze mnie , z dodatkiem jabłek. Ale te ze śliwkami, choc trochę gorzej się sklejają, najbardziej mi smakują</p><p>Podaję z moimi małymi zmianami</p><p></p><p>[ATTACH=full]45845[/ATTACH]</p><p></p><p><strong><em>Składniki:</em></strong></p><p></p><p>* 350 g mąki</p><p>* 20 g drożdży</p><p>* 1 łyżka cukru</p><p>* 100 g śmietany (18%, gęsta)</p><p>* 200 g masła</p><p>* 1 jajko</p><p>* 1 żółtko</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p>* jabłka lub śliwki (można też np. brzoskwinie)</p><p>* cukier puder do posypania</p><p></p><p></p><p><strong><em>Wykonanie:</em></strong></p><p></p><p>Drożdże zasypac cukrem i odczekac aż się z nim rozpuszczą. Mąkę z solą posiekac razem z masłem. Dodac rozpuszczone drożdże, śmietanę i jajko z żółtkiem. Krótko wyrobic ciasto, któe należy uformowac w kule, przełożyc do miski i wstawic do lodówki na noc (można na 3-4 godziny). </p><p>Po tym czasie wyjąc z lodówki. Rozwałkowac na grubośc pk 0,5cm i wykrawac kółka lub kwadraty. Ułożyc na brzegu połówkę śliwki lub ósemkę jabłka i złożyc na pół, jednocześnie sklejając boki. Nie zaklejamy całego pierożka. </p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia się pierożków</p><p>Po lekkim przestudzeniu. posypujemy cukrem pudrem</p><p></p><p>[ATTACH=full]45845[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 899040, member: 4258"] Przepis wzięłam od [URL="http://ciastempachnacy.blox.pl/2007/10/Cipeczki-z-jablkiem-od-Eli.html"][B]AGNIESZKI[/B][/URL] już bardzo dawno temu. Jestem po prostu zauroczona smakiem tych ciasteczek. Pulchne a jednocześnie kruchutkie, rozpływajace się w ustach. Najczęściej pieczone są przeze mnie , z dodatkiem jabłek. Ale te ze śliwkami, choc trochę gorzej się sklejają, najbardziej mi smakują Podaję z moimi małymi zmianami [ATTACH=full]45845[/ATTACH] [B][I]Składniki:[/I][/B] * 350 g mąki * 20 g drożdży * 1 łyżka cukru * 100 g śmietany (18%, gęsta) * 200 g masła * 1 jajko * 1 żółtko * szczypta soli * jabłka lub śliwki (można też np. brzoskwinie) * cukier puder do posypania [B][I]Wykonanie:[/I][/B] Drożdże zasypac cukrem i odczekac aż się z nim rozpuszczą. Mąkę z solą posiekac razem z masłem. Dodac rozpuszczone drożdże, śmietanę i jajko z żółtkiem. Krótko wyrobic ciasto, któe należy uformowac w kule, przełożyc do miski i wstawic do lodówki na noc (można na 3-4 godziny). Po tym czasie wyjąc z lodówki. Rozwałkowac na grubośc pk 0,5cm i wykrawac kółka lub kwadraty. Ułożyc na brzegu połówkę śliwki lub ósemkę jabłka i złożyc na pół, jednocześnie sklejając boki. Nie zaklejamy całego pierożka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia się pierożków Po lekkim przestudzeniu. posypujemy cukrem pudrem [ATTACH=full]45845[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierożki z jabłkami lub śliwkami
Top
Bottom