- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Pierożki z krabowymi paluszkami
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
-paluszki krabowe - 1 opakowanie (100 g)
-szalotki - 3 szt(albo 1 średnia cebula)
-masło - 1 łyżka
-białe wino wytraw- około 100 ml
-śmietana 20 % - 150 ml
-musztarda - 1 łyżeczka
-sól,biały pieprz
-jajko - 1 szt
==========================
Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle.
Gdy już jest szklista,wlać wino,wymieszać,zmniejszyć ogień i dusić do odparowania 2/3 objętości płynu.
Ciągle mieszając wlewać śmietanę i gotować aż wszystko zgęstnieje.
Dodać musztardę,wymieszać i zdjąć z ognia.
Posiekać drobno paluszki krabowe,zmieszać z sosem i doprawić do smaku.(ja dodałam jeszcze posiekany szczypiorek i zmiażdżony ząbek czosnku)
Na oprószonej mąką stolnicy rozłożyć ciasto francuskie,lekko rozwałkować,wycinać szklanką krążki i na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu.
Przykryć drugim krążkiem i zlepić.Można brzegi zaznaczyć widelcem.
Pierożki posmarować jajkiem i piec w temperaturze 200 C około 30 minut.
Z jednego opakowania ciasta zrobiłam 15 smacznych pierożków.
Inspiracją był przepis na Gotovim.ru (tam było mięso krabowe)

- ciasto francuskie - 1 opakowanie
-paluszki krabowe - 1 opakowanie (100 g)
-szalotki - 3 szt(albo 1 średnia cebula)
-masło - 1 łyżka
-białe wino wytraw- około 100 ml
-śmietana 20 % - 150 ml
-musztarda - 1 łyżeczka
-sól,biały pieprz
-jajko - 1 szt
==========================
Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle.
Gdy już jest szklista,wlać wino,wymieszać,zmniejszyć ogień i dusić do odparowania 2/3 objętości płynu.
Ciągle mieszając wlewać śmietanę i gotować aż wszystko zgęstnieje.
Dodać musztardę,wymieszać i zdjąć z ognia.
Posiekać drobno paluszki krabowe,zmieszać z sosem i doprawić do smaku.(ja dodałam jeszcze posiekany szczypiorek i zmiażdżony ząbek czosnku)
Na oprószonej mąką stolnicy rozłożyć ciasto francuskie,lekko rozwałkować,wycinać szklanką krążki i na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu.
Przykryć drugim krążkiem i zlepić.Można brzegi zaznaczyć widelcem.
Pierożki posmarować jajkiem i piec w temperaturze 200 C około 30 minut.
Z jednego opakowania ciasta zrobiłam 15 smacznych pierożków.
Inspiracją był przepis na Gotovim.ru (tam było mięso krabowe)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: