Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierożki z rokpolem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 777986" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">U mnie ostatnio &quot;rokpolowo&quot;, bo to i </span></p><p><span style="font-size: 26px"><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26460" target="_blank">góralska sałatka ziemniaczana z rokpolem</a></span></p><p><span style="font-size: 26px">no i przepisy na wykorzystanie ciasta francuskiego, na przykład w</span></p><p><span style="font-size: 26px"><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26430" target="_blank">błyskawicznych ciastkach z owocami</a></span></p><p><span style="font-size: 26px">a teraz pierożki. Ponieważ nie potrafię zrobić dobrych prawdziwych pierogów, zastępują mi je te z gotowego ciasta francuskiego. Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot; wyd. Agora.<strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">opakowanie ciasta francuskiego (ja wybieram to z masłem, a nie z margaryną)</span></p><p><span style="font-size: 26px">15 dkg rokpola</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 - 2 gruszki (według mnie jedna to za mało)</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (22%)</span></p><p><span style="font-size: 26px">szczypta gałki muszkatołowej</span></p><p><span style="font-size: 26px">sok z 1/2 cytryny</span></p><p><span style="font-size: 26px">pieprz, ostra mielona papryka</span></p><p><span style="font-size: 26px">jajko</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Ciasto rozmrażamy według zaleceń na opakowaniu, układamy je na blacie lub stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Resztki ciasta szybko zagniatamy, wałkujemy i znów wykrawamy krążki.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Rokpol ucieramy ze śmietaną, papryką, pieprzem i szczyptą gałki. Gruszki obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Na krążki nakładamy masę serową, na nią łyżeczkę przygotowanych gruszek. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i zlepiamy pierożki</span></p><p><span style="font-size: 26px">Resztę białka ubijamy z żółtkiem, smarujemy pierożki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru, co trwa jakieś 15 - 20 minut. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu, chociaż jadłam na zimno te, które zostały, i wiele nie straciły na smaku.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 777986, member: 10341"] [SIZE=10]U mnie ostatnio "rokpolowo", bo to i [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26460"]góralska sałatka ziemniaczana z rokpolem[/URL] no i przepisy na wykorzystanie ciasta francuskiego, na przykład w [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26430"]błyskawicznych ciastkach z owocami[/URL] a teraz pierożki. Ponieważ nie potrafię zrobić dobrych prawdziwych pierogów, zastępują mi je te z gotowego ciasta francuskiego. Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika "Kuchnia" wyd. Agora.[B] Składniki[/B] opakowanie ciasta francuskiego (ja wybieram to z masłem, a nie z margaryną) 15 dkg rokpola 1 - 2 gruszki (według mnie jedna to za mało) 2 - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (22%) szczypta gałki muszkatołowej sok z 1/2 cytryny pieprz, ostra mielona papryka jajko Ciasto rozmrażamy według zaleceń na opakowaniu, układamy je na blacie lub stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Resztki ciasta szybko zagniatamy, wałkujemy i znów wykrawamy krążki. Rokpol ucieramy ze śmietaną, papryką, pieprzem i szczyptą gałki. Gruszki obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Na krążki nakładamy masę serową, na nią łyżeczkę przygotowanych gruszek. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i zlepiamy pierożki Resztę białka ubijamy z żółtkiem, smarujemy pierożki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wsuwamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru, co trwa jakieś 15 - 20 minut. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu, chociaż jadłam na zimno te, które zostały, i wiele nie straciły na smaku. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pierożki z rokpolem*
Top
Bottom