Soczysta, pachnąca czosnkiem i ziołami pieczeń z piersi indyka. Doskonała na niedzielny obiad. W dodatku łatwa do zrobienia.
1 duża główka czosnku
1 duża pierś indycza
1/2 szkl. bulionu drobiowego
1/2 szkl. białego wytrawnego wina lub soku jabłkowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonej szałwi
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
małe obrane ziemniaczki
rękaw foliowy
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Obrać ząbki czosnku i włożyć na dno rękawa foliowego. Pierś natrzeć 1 łyżką oliwy, a następnie posypać z obu stron wszystkimi ziołami oprócz majeranku. Ułożyć pierś w rękawie foliowym na czosnku. Wlać do rękawa bulion i wino. Zamknąć rękaw i w brytfannie włożyć do piekarnika.
Obrać ziemniaki. Polać je pozostałą oliwą i posypać majerankiem. Ułożyć w brytfannie wokół rękawa foliowego (na zewnątrz rękawa- wtedy ładnie się zrumienią). Piec ok. 1 godz. w zależności od wielkości piersi.
Po upieczeniu otworzyć rękaw i do rondelka przelać wytworzony sos i połowę ząbków czosnku. Sos nieco odparować rozgniatając łyżką lub miksując ząbki czosnku.
dodatkowe informacje
Podawać pierś, otoczoną pieczonymi ziemniaczkami z dodatkiem sosu czosnkowego.
Do tego białe wino ( najlepiej to, którego dodawaliśmu do potrawy ) i sałatka z pomidorów.
Niewiele zachodu, mało brudnych naczyń, a elegancki obiad gotowy.

1 duża główka czosnku
1 duża pierś indycza
1/2 szkl. bulionu drobiowego
1/2 szkl. białego wytrawnego wina lub soku jabłkowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonej szałwi
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
małe obrane ziemniaczki
rękaw foliowy
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Obrać ząbki czosnku i włożyć na dno rękawa foliowego. Pierś natrzeć 1 łyżką oliwy, a następnie posypać z obu stron wszystkimi ziołami oprócz majeranku. Ułożyć pierś w rękawie foliowym na czosnku. Wlać do rękawa bulion i wino. Zamknąć rękaw i w brytfannie włożyć do piekarnika.
Obrać ziemniaki. Polać je pozostałą oliwą i posypać majerankiem. Ułożyć w brytfannie wokół rękawa foliowego (na zewnątrz rękawa- wtedy ładnie się zrumienią). Piec ok. 1 godz. w zależności od wielkości piersi.
Po upieczeniu otworzyć rękaw i do rondelka przelać wytworzony sos i połowę ząbków czosnku. Sos nieco odparować rozgniatając łyżką lub miksując ząbki czosnku.
dodatkowe informacje
Podawać pierś, otoczoną pieczonymi ziemniaczkami z dodatkiem sosu czosnkowego.
Do tego białe wino ( najlepiej to, którego dodawaliśmu do potrawy ) i sałatka z pomidorów.
Niewiele zachodu, mało brudnych naczyń, a elegancki obiad gotowy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: